GDJE U SHOPPING, NA PIZZU ILI DESERT?

Sve uzbudljivija zagrebačka ulica: otvaraju se dućani, slastičarnice i lokali kakvih nema nigdje u gradu

Iako je velika pažnja usmjerena na susjednu Martićevu, i zagrebačka Vlaška ulica ima puno toga za ponuditi

Iako smo se u posljednje dvije godine u više navrata uvjerili da je zagrebačka Martićeva ulica postala pravi mali centar gastro zbivanja sama za sebe, jer ovdje se nalazi nekoliko više nego popularnih lokala, Vlaška s druge strane također se sve više razvija u tom smjeru. I dok u Martićevoj možete kupiti dobar kruh u zanatskoj pekarnici Korica, popiti kavu u superpopularnom Programu ili Four Wheel Roastersu, pojesti pizzu u pizzeriji Park, kupiti dobar komad mesa u Meat the Kingu ili kvalitetno vinu u vinoteci Vivat fina vina, u Vlaškoj vas čeka nešto drugačija, ali jednako uzbudljiva ponuda. Zbog kojih se mjesta isplati prošetati ovom starom zagrebačkom ulicom, pročitajte u nastavku.

GDJE U NABAVKU?

U slučaju da ste zakasnili u omiljenu mesnicu na tržnicama Dolac ili Kvatrić, vikendom ili radnim danom svratite u Vlašku na broj 64, u mesnicu The Meat, gdje vrlo lako možete nabaviti dobar komad mesa i usred dana. Ovdje se nudi svježe meso koje dolazi iz Slavoniji, kupiti možete i ozbiljnije, odležane komade, ali i kulen, čvarke i druge mesne delikatese. Također, u The Meatu možete kupiti i maslinovo ulje, tjesteninu i druge proizvode domaćih i stranih proizvođača koji će biti dobar poklon ako u zadnji čas odlučite otići u goste.

image
Salty Business
image
Salty Business

Želite li se, pak, opskrbiti namirnicama specifičnim za azijsku kuhinju, mini-market Pekinška patka na broju 78 već je godinama jedna od provjerenih adresa s kojom ne možete pogriješiti. Rezanci, umaci i popularna kewpie majoneza, pahuljice čilija i drugi začini, grickalice i slatkiši samo su dio njihove ponude.

image
Pekinška Patka Facebook

Za bocu dobrog vina, pak, prijeđite ulicu i na broju 63 potražite vinoteku Vintesa. Odaberite omiljenu sortu, prepustite se stručnim prodavačima koji će vam rado udijeliti savjet i dragu osobu iznenadite etiketama domaćih vinarija.

image
Vinoteka Vintesa Privatne Fotografije

GDJE NA DORUČAK I RUČAK?

Ako tražite mjesto za doručak ili brunch, a posebno volite dobro pripremljena jaja, svratite u Eggspress. Pripremaju jaja na nekoliko načina, porcije su velike i zasitne, a uz hranu možete nazdraviti i mimosom, što je uvijek dobra ideja. Eggspres se nalazi u hausturu na adresi Vlaška 81a.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Kada su u pitanju ručak i večera, odlična ideja bit će jedan od općenito najboljih restorana u gradu - Mali bar. Nemojte preskočiti njihovu paštetu za predjelo i odlične deserte, počastite se i čašom vina, a među glavnim jelima birajte jedan od njihovih sezonskih specijaliteta. Ovdje smo uvijek dobro jeli pa, što god odabrali, ne možete previše pogriješiti. Dodatan plus je šarmantna terasa za duge ljetne večere.

image
Biljana Gaurina/Cropix
image
Mali bar Instagram

Na tek nekoliko koraka od Malog bara nalazi se i pizzerija Karijola. Ako volite tanke pizze s, kako ga mnogi nazivaju, mlinac tijesto, ovo mjesto nikako nemojte zaobići. Bogato su nadjevene i hrskave, zasitne i slasne, ali nećete imati dojam da ste pojeli previše tijesta niti ćete osjetiti onu poznatu težinu. Mi smo uvijek raspoloženi za dobar klasik, margheritu s umakom od rajčice i mozzarellom ili s buffalo mozzarellom, no svakako isprobajte i neku od posebnijih pizza kao što je njihova Karijola s pršutom, rajčicom, češnjakom i rukolom, onu s dimljenom govedinom ili, pak, calzone i salatu.

image
Berislava Picek/Cropix

A NA KOLAČ?

I na kraju, zaželite se slatkog dok prolazite Vlaškom ulicom, imate dvije dobre opcije. Na broju 78 uskoro ćete moći isprobati najbolje američke pite u gradu u maloj slastičarnici Friday Pie Shop (priču o njima pročitajte ovdje), dok je tek nekoliko koraka udaljen, u istom haustoru smješten i Kill Candy, mali kiosk gdje se nudi bubble tea, koji je trenutno totalni hit među Zagrepčanima i priču o kojem možete pročitati ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Privatna Arhiva

Nešto bliže Kvaternikovom trgu, na broju 121, možete svratiti i na mali Špatula kiosk gdje kupiti možete pojedinačne kolače mladog slastičara Luke Sopte. Kombinacije kao što su bosiljak, borovnice, limun i bučine sjemenke ili limeta i menta samo su dio ponude u Špatuli, a prepoznatljivi su i po velikim, bogato nadjevenim donutsima.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20