FAVORITI

Tri adrese s dobrim burekom u Zagrebu, za one koji nikad na vrijeme ne stižu na omiljeni kiosk na tržnici

Na ovim adresama kupujemo dobar buredžik, sirnicu i šareni burek, ali i druge slane i slatke pite

Rasprave o najboljem bureku u gradu uvijek su dugačke i teške, jer svatko ima onu jednu pekarnicu, kiosk ili piteriju gdje za njega rade najbolji i ne priznaje niti jedan drugi. Iako u takvim rasprava najviše glasova uglavnom dobivaju kiosci na tržnicama, prava je istina da do istih, posebice ako im je radno vrijeme jednako radnom vremenu tržnice, uglavnom ne stižemo. Posjećujemo ih tek vikendom, kada nas ne stišću poslovne i privatne obaveze i kada imamo dovoljno vremena za obilazak svih klupa te nam burek dolazi kao nagrada na kraju kupovine. No, što kada nam se dobar burek ili pita jedu usred tjedna, nakon posla ili sastanka? U nastavku ostavljamo tri adrese koje odgovaraju upravo na to pitanje.

GDJE POJESTI DOBAR BUREK ILI PITU U UTRINAMA I NA TREŠNJEVCI?

O ekipi iz Pita Cuta i njihovim slasnim pitama već smo pisali u nekoliko navrata i upravo su oni jedna od adresa koja nam je dostupna i kada nam se nakon dugog i napornog radnog dana baš jede dobar, slastan burek, buredžik ili pita. Svoje pite peku ispod peke, pod sačem, hrskave su, dobro su punjene pa su meke i sočne iznutra, a nikada nisu previše masne i ne sjedaju nam teško, posebice kada ih kombiniramo s jogurtom. Rade ih na tradicionalan način, kako kažu, po staroj sarajevskoj recepturi.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Pite i bureke u Pita Cutu važu pa će vas tako kilogram bureka koštati 13 eura, šarenog bureka 12 eura, sirnice 11,80 eura, tikvenice 11, a buredžika, koje ovdje ubrajamo među favorite, 14 eura. Nalaze se na utrinskoj tržnici, ali im je radno vrijeme od 8 do 19 sati, dok je poslovnica na adresi Dužice 30, iza trešnjevačke tržnice, otvorena od 8 do 21 sat. Cijelu priču o Pita Cutu pročitajte ovdje.

image
Marko Todorov/Cropix

BUREK KOD KVATRIĆA

Kada smo nedavno posjetili malu Tamam piteriju u blizini zagrebačkog Kvatrića, točnije uz park Bartola Kašića, u Tuškanovoj ulici, uvjerili smo se koliko je zapravo znanja i iskustva potrebno da bi se napravila dobra pita. Majstor za pite Bekim Temaj otkrio nam je tada tajnu njihovog šarenog bureka, jednog od najprodavanijih proizvoda u Tamamu, a više o tome možete pročitati ovdje. Mi ćemo samo reći kako je šareni burek i nama najdraži njihov proizvod, ali volimo i sočnu sirnicu, jednu od boljih koje smo kušali, te klasičan burek. U Tamamu odnedavno nude i slatke zalogaje poput baklave i hurmašica, a ovdje uvijek možete kupiti i prilično dobre kiflice po komadu. Cijene se kreću između 3 i 3,30 eura za pite te od 2 do 3 eura za slatke zalogaje. Više o Tamam bureku pročitajte ovdje.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

A GDJE NA BUREK AKO SE NAĐETE U BLIZINI MAKSIMIRA?

Najnovije otkriće među piterijama za nas je mali lokal Anine pite, smješten na adresi Maksimirska ulica 100. U pitanju je zapravo obiteljski posao u kojem je glavna majstorica za pite kćer Ana, a ako u lokal uđete u pravo vrijeme, postoji vjerojatnost da ćete upravo nju ili njezinu majku vidjeti kako razvlače tijesto za njihove slasne pite. Posebno nam se sviđaju jer nisu previše masne i teške, a favorit i ovdje nam je šareni burek, ali i stvarno dobra sirnica. Nude još i pitu s tikvicom, krumpirušu i zeljanicu, a cijene se kreću od 2,50 eura do 3,50 eura po komadu. Od slatkih zalogaja nude štrudlu od jabuke i štrudlu od višnje i sira, cijena je 1,30 eura po komadu. Više o Aninim pitama pročitajte ovdje.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 10:12