Za svakog entuzijasta fermentacije mala kućna biblioteka treba biti uvijek pri ruci. Naša omiljena izdanja su na engleskom jeziku, kupljena preko interneta.
Za početnike preporučujemo The Fermentation Kitchen Sama Coopera. Na Instagramu poznat kao chef.sam.black - kuhar, vrtlar i fermentor Sam napravio je zbilja sjajnu knjigu - prekrasno ilustriranu, jasnu i praktičnu. S njegovim detaljnim uputama jednostavno ne možete pogriješiti.
Bestseller New York Timesa The Art of Fermentation Sandora Ellixa Katza obimnija je i mnogo manje praktična knjiga kultnog američkog aktivista i samoukog učitelja fermentacije. Sandoru ovo nije prva ni jedina knjiga o fermentaciji pa se ne bavi detaljno osnovama, ali svakako spada među najinspirativnije knjige ove tematike koje može pronaći. Američki Bjelorus koji je proputovao svijet držeći radionice o kiselom kupusu (otuda Instagram ime Sandor Kraut kao sauerkraut) skuplja recepte iz svih dijelova svijeta pa kod njega možete naći zbilja opskurne stvari. Ali nećete naći precizne upute i gramaže - kod njega je sve opisno i pušta da stvari učite u hodu, kako je i on učio.
I kao šlag na torti - The Noma Guide to Fermentation. Nomin vodič ultimativna je knjiga za kuhare i one ambiciozne, jer okuplja znanja Nomina neumornog Ferment Laba i pakira ih u laboratorijski precizne recepte. Početnike bi moglo zastrašiti jer sve djeluje dosta komplicirano. Noma ganja izuzetne okuse pa sačuvajte ovo za fazu kad već savladate osnove kuhanja s mikrobima.
U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....