Azija za po doma

Veliki vodič kroz osnovne namirnice, začine i pribor za pripremu jela azijske kuhinje

Pomoći će vam kod lakšeg snalaženje po policama specijaliziranih trgovina azijskim namirnicama

NOSEĆA FOTOGRAFIJA: Ključni elementi azijske smočnice za svakog entuzijasta su ukiseljeni đumbir, wasabi pasta, drveni štapići za jelo, miso pasta, sojin umak i sezamovo ulje. Ružičasta boja đumbira potječe od reakcije rižinog octa s đumbirom. Pravi wasabi hren u Europi je dosta rijedak, pa su mnoge paste napravljene od zamjenskog hrena i obojene. Miso pasta od zrna soje fermentiranih uz pomoć koji kulture (Aspergillus oryzae) postoji u svijetloj i tamnoj verziji, i s dodacima riže, ječma ili algi. Sojin umak - sinonim za umami. I sezamovo ulje - omiljeni začin od Bliskog Istoka preko Kine do Japana.

No, želite li zaista kuhati kako to čine na Istoku, donosimo vam i malo konkretniji popis u nastavku...

AZIJA ZA PO DOMA

image

Azijske namirnice i začini

Berislava Picek/Cropix

1. Ukiseljeni ružičasti đumbir, idealan uz sushi
2. Sušena i usoljena zrna boba - savršena grickalica!
3. Posuda za sojin umak
4. Mirin - slatko rižino vino (nalik sakeu, ali nižeg postotka alkohola) koristi se kao začin u japanskoj kuhinji
5. Asahi Superdry pivo - suh i pitak japanski lager
6. Japanski udon i soba rezanci, prvi od čiste pšenice, drugi od heljdina brašna
7. Katsuobushi, poznat i pod nazivom bonito flakes - listići sušene i fermentirane palamide, s kombu algom osnova za dashi temeljac
8. Sečuanski papar, drvenastog i parfemski jakog okusa, uopće ne pripada porodici papra
9. Tahini, okus Bliskog istoka - pasta od prženog sezama
10. Kineski žuti rezanci s kurkumom
11. Premium umak od kamenica (dostupan i u veganskoj verziji od gljiva)
12. Edamame - zrna zelene soje koje možda poznajete iz svoje poke zdjele
13. Zdjela za ramen i glavica kineskog kupusa pak choi
14. Sezamovo ulje
15. Sardine u umaku od rajčica
16. Čak 33 centimetra dugi štapići za kuhanje
17. Metlica za čišćenje woka
18. Ručno oslikana keramička mačka za sreću u boji koja označava bogatstvo, sreću i zdravlje
19. Sivo-zelena predivna šalica s tanjurićem od lijevanog željeza
20. Katakuriko - krumpirov škrob za zgušnjavanje umaka i hrskavu koricu kod prženja.
21. Wasabi hren u prahu, koji se miješa s vodom da se dobije pasta
22. Gotovi listovi za gyoze
23. Natto, fermentirana zrna soje karakteristične ljepljive teksture, dio japanskog doručka, uz rižu i mladi luk
24. Svijetla miso pasta
25. Wakame alge - morska trava snažnog okusa i satenske teksture

image

Azijske namirnice i začini

Berislava Picek/Cropix

1. Sojin umak iz organske proizvodnje
2. Mochi - čuveni japanski kolačić od rižina brašna, okus matcha čaja i okus crnog sezama (naš favorit!)
3. Hrskave čili papričice sa začinima, savršen snack za ljubitelje ljutog
4. Mungo grah
5. Riblji rezanci, azijska verzija proteinskih grickalica
6. Listovi bambusa
7. Dijetalni proizvod - “tjestenina” od konjak krumpira
8. Sušene šitake
9. Čvrsti svileni tofu
10. Svježi đumbir
11. Panko mrvice za ekstra hrskav poh
12. Hrskave alge u tempuri - ljuta grickalica
13. Fortune cookie - kolačić koji proriče sudbinu
14. Profesionalni maki-su - bambusova prostirka za sushi
15. Hijiki alge
16. Bambusova kutija za kuhanje na pari
17. Premium basmati riža
18. Crni štapići za jelo
19. Pladanj za sushi
20. Svježa limeta
21. Smrznuta limunska trava
22. Ocat za sushi
23. Sapporo - japanski svijetli lager
24. Pappadum - indijski hrskavi kruh od leće s crnim paprom. Apsolutni favorit među grickalicama!
25. Riža za sushi
26. Hrskavi čili u ulju
27. Dječji štapići za učenje
28. Sriracha - ljuti čili umak bez glutaminata
29. Kimchi - korejski fermetirani kupus
30. Listovi curryja
31. Listovi premium nori alge za sush

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

"Azija za po doma" tema je iz novog, ljetnog broja magazina Dobra hrana na čak 204 stranice. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:10