KORAK PO KORAK

Zamijesite tijesto i napravite japanska peciva mekana kao oblak,uz ovaj recept uspijevaju svima

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Sastavili smo detaljan vodič za pripremu omiljenih, mekanih i sočnih peciva. Imamo i recept za bao buns s piletinom...

Bao buns, parena peciva mekana poput oblaka, jedno su od najpopularnijih jela azijske kuhinje. Posljednjih nekoliko godina sve su češća pojava i na menijima zagrebačkih restorana pa smo tako nedavno sjajne bao bunse s jastogom i piletinom probali u Toriju chefa Vida Nikolića, a slasne primjerke pronašli smo i u Malom baru, KAI-u, Izakayji te Soi-u. Punjena carskim mesom, piletinom ili pak jastogom, kada su napravljena kako treba, ova peciva vrlo lako postaju jedno od omiljenih jela. Ako vam se ovih dana baš i ne izlazi, dobra vijest da kućna priprema bao bunsa nikako ne mora biti komplicirana. Jednostavno pripremite sastojke, uzmite si vremena i nabavite posudu za parenje ili osmislite onu improviziranu (veće metalno cjedilo može dobro funkcionirati) pa se bacite na posao. Vjerujte, jednom kada zagrizete u ova sočna peciva, poželjet ćete im se vratiti. Detaljni recept i korisne savjete Anite Šarić donosimo u nastavku.

BAO BUNS ILI...

Različiti oblici parenog tijesta zaštitni su znak kineske kuhinje, a jedno od popularnijih jela je, barem posljednjih nekoliko godina, gua bao (kineski: novčanik, torba), bijelo pareno tijesto punjeno mekanim carskim mesom i ukiseljenim povrćem, osobito popularno na Tajvanu. Lokalci ga nazivaju i "tigar grize svinju" jer tijesto u obliku školjke podsjeća na usta koja grizu svinjsko meso iznutra. Ova jedinstvena "peciva na preklapanje" slavna su i u kontinentalnoj Kini, a nose mnogo romantičniji naziv - lotosov list jer se mogu savijati baš kao lišće lotosa.

Trebat će vam:

500 g glatkog pšeničnog brašna

žličica šećera

1 pakiranje suhog kvasca

1 žlica suncokretova ulja

50 ml mlijeka

1 žlica rižina octa

1 prašak za pecivo

200 ml vode

KORAK 1.

Brašno prosijte i dodajte mu prašak za pecivo.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 2.

Suhi kvasac pomiješajte s jednom žlicom šećera i malo tople vode pa ostavite da reagira 15 minuta. U brašno i prašak za pecivo dodajte aktivirani kvasac.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 3.

Zatim ubacite mlijeko.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 4.

Dodajte i suncokretovo ulje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 5.

Naposljetku i vodu u koju ste dodali rižin ocat.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 6.

Tijesto mijesite minimalno 15 minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 7.

Ostavite u nauljenoj posudi da se diže minimalno dva sata.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 8.

Nakon što se tijesto diglo, iz njega izbijte višak zraka i premijesite ga.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 9.

Razvaljajte ga valjkom na debljinu od 1 cm.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 10.

Kalupom izrežite kružne oblike.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 11.

Krugove preklopite preko pobrašnjenog kineskog štapića.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 12.

Ostavite bao u parilici da se diže na toplom još sat vremena.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 13.

Stavite pariti na srednju vatru oko 15 minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KORAK 14.

Punite po želji. Dobra ideja bit će punjena s hrskavom piletinom s đumbirom. Recept potražite OVDJE!

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

TIPS&TRICKS

Kvasac svakako trebate ostaviti da reagira s malo šećera i vode prije nego što uopće krenete s miješenjem, a voda koju koristite mora biti topla.

Što se vrste i tipa brašna tiče, dovoljno je znati sljedeće: mogu se koristiti sve vrste pšeničnog brašna, bez obzira na razinu glutena. Međutim, ako želite postići određeni izgled-teksturu tijesta, trebate odabrati određenu vrstu brašna. Za pahuljasta bao peciva najbolje je koristiti brašno sa sadržajem bjelančevina manjim od 11 grama na 100 grama brašna.

Također, vrlo je važno mijesiti tijesto točno vrijeme navedeno u receptu jer ćete tako osigurati potpuno glatko tijesto. U protivnom, nakon parenja peciva mogu imati neravnu površinu.

Investirajte u posudu za parenje od bambusa. Ako odjednom ne planirate pariti više od pet peciva, jedan “kat” s poklopcem bit će vam sasvim dovoljan. Ovakve su parilice odlične za parenje bao peciva, a osim što su lagane i praktične, lijepo izgledaju na stolu. Posuda za parenje trebala bi biti jednakog promjera kao i lonac na kojem ćete pariti peciva kako bi se para ravnomjerno rasporedila, a lonac s vodom uvijek punite do jedne trećine. I najvažnije, neka posuda s vodom bude na slaboj do srednjoj vatri kako peciva ne bi postala gnjecava i prekuhana. Zapamtite, jednom kad svladate tehniku parenja i konzistenciju tijesta, samo je nebo granica. Bao peciva možete napraviti u obliku okruglica, puniti pastama od mesa ili povrća, pripremiti ih u slatkoj varijanti te ih čak pržiti nakon parenja.

Bao peciva je najbolje jesti svježa, odmah nakon kuhanja na pari. Ako vam ostane koji, najbolje ih je pohraniti u vrećice za duboko zamrzavanje i staviti u ledenicu. Kako biste ih zagrijali, odmrznite ih, pa ih ponovno kuhajte na pari oko pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 23:12