Aktualne cijene

Evo kako se kreću cijene montažnih kuća u Hrvatskoj i Sloveniji! Mogle bi vas iznenaditi

 /SHUTTERSTOCK

Redakcija portala Montažne i drvene kuće kao referentnu vrijednost u praćenju cijena montažnih kuća na tržištu Hrvatske i Slovenije uvodi indeks srednje vrijednosti, izveden na temelju tržišne procjene odnosa cijene i kvalitete usluga vodećih domaćih tvrtki, nositelja relevantnih europskih certifikata u području gradnje niskoenergetskih montažnih kuća. Ovim činom žele zaštiti potencijalne investitore od naglih odluka i neugodnih iznenađenja u početnim i završnim fazama gradnje – kada nešto u početku izgleda jeftinije, a na kraju ispadne lošije i skuplje, pišu.

image
/SHUTTERSTOCK

Realni indeks srednje vrijednosti je okvirna procjena prosječne cijene četvornog metra na domicilnom tržištu, izvedena iz cjenika aktualne kataloške ponude tipskih kuća – i vrijedi samo za područje dotične države.

Očekivani indeks srednje vrijednosti predstavlja granicu investicijskog rizika, ispod koje se ne bi trebalo upuštati u investicijski projekt. To je ona zaštitna linija financijskog planiranja koja štiti investitore od probijanja kućnog budžeta i unutar koje je moguće uz manje ili veće korekcije troškova završiti (isfinancirati) projekt. Bolje da ostane, nego da fali.

image
FLORIAN SCHMIDINGER/UNSPLASH/

Aktualne cijene

HRVATSKA

Aktualno stanje cijena u Hrvatskoj prema Realnom indeksu srednje vrijednosti iznosi:

ROH BAU: 810,00 eur/m2

KLJUČ U RUKE: 1300,00 eur/m2

Stanje prema očekivanom indeksu srednje vrijednosti:

ROH BAU 850,00 eur/m2

KLJUČ U RUKE 1400,00 eur/m2

SLOVENIJA

Aktualno stanje cijena u Sloveniji prema Realnom indeksu srednje vrijednosti iznosi:

ROH BAU: 1000,00 eur/m2

KLJUČ U RUKE: 1400,00 eur/m2

Stanje prema očekivanom indeksu srednje vrijednosti:

ROH BAU: 1100,00 eur/m2

KLJUČ U RUKE: 1600,00 eur/m2

NAPOMENA

Izračun indeksa cijena izveden je iz ponuda domaćih tvrtki koje posjeduju relevantne certifikate za kvalitetu gradnje ovlaštenih agencija, piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:09