BRIŠI, BRIŠI...

Umjesto na čišćenje podova i namještaja, obratite pažnju na ovu površinu, i na njoj se skupljaju alergeni, plijesan...

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o čišćenju kuće, ima smisla pratiti redoviti tjedni raspored za dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, spavaće sobe i kupaonicu. Pritom se, naravno, ne smije zaboraviti na dubinsko čišćenje s promjenom godišnjeg doba. Tada se najčešće tretiraju podovi, usisavaju se tepisi, čisti se prašina s polica i općenito namještaja, brišu se ormarići, peru se presvlake sa sofa i sva posteljina...Uglavnom, provjerava se svaki kutak prostorije. Ali što je sa zidovima?

Da, čišćenje zidova nije na popisu rutinskog čišćenja kod većine ljudi, ali je važan korak - i to ne samo zbog estetike. Svi smo bili u situaciji u kojoj, dok pripremamo jelo u kuhinji, hrana leti na sve strane, pa i na zidove. A vjerujemo da će se mnogi - a pritom mislimo na roditelje - prepoznati u jednoj sličnoj situaciji, kad djeca krenu otkrivati svoju kreativnu stranu, šarajući bojicama i flomasterima po zidovima. Naravno, u tim scenarijima ima smisla očistiti zid, ali svaki zid u kući odjednom se čini kao zastrašujući zadatak.

"Wall moping", odnosno brisanje zidova mopom, jednostavna je i učinkovita metoda čišćenja zidova, a cilj joj je održavanje tih površina čistima te sprečavanje zadržavanje alergena i nakupljanja plijesni.

Becky Rapinchuk, stručnjakinja za čišćenje te autorica četiriju knjiga o čišćenju za Southern Living je rekla kako čišćenje zidova ne koristi samo cjelokupnoj čistoći doma, već i zdravlju ukućana. Prema njezinom iskustvu, mop je izvrstan alat za čišćenje zidova jer pomaže pokriti veću površinu i eliminira potrebu za ljestvama u većini situacija. Naročito je koristan između godišnjih doba, nakon preuređenja i za uklanjanje prašine. Naravno, zidovi se mogu brisati i krpom. U svakom slučaju, Becky Rapinchuk preporučuje korištenje blage otopine za čišćenje, a njoj se najboljom pokazala mješavina tople vode i kastiljskog sapuna.

"Počnite okomito brisati zid. Idite u jednom smjeru od stropa do poda. Ispirite glavu mopa svakih šest metara i stavite ručnik ispod kante", savjetuje.

Prije tretiranja zidova, napominje, treba provjeriti koja je vrsta boje korištena za bojanje zidova, a to odrediti koliko će zid biti periv. Zidove s tapetama treba ispitati prije čišćenja krpom, a sve mrlje treba nježno brisati. Također, ako su zidovi previše prašnjavi, preporuka je prvo upotrijebiti suhu krpu.

Čišćenje zidova jednom godišnje siguran je izbor za većinu kućanstava, dok kuhinje i kupaonice, koje su sklone vlazi i većoj količini prašine, treba češće čistiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:31