Nakladnik Fibra

Cyril Pedrosa, autor stripa ‘Zlatno doba‘, i suradnik Disneyevih studija, boravi u Zagrebu

L'Age d'Or, u ateljeu
 Hrvatski Pen Centar
U Francuskom institutu otvorena je i izložba s originalnim tablama iz stripa ovog autora

Francuski strip autor Cyril Pedrosa boravi u Hrvatskoj od 19. do 26. svibnja kao gost Hrvatskog PEN-a i Francuskog instituta u Zagrebu. U četvrtak 20. svibnja u 16 i 30 sati u knjižnici Marije Jurić Zagorke čitatelji se mogu susresti s autorom strip albuma Portugal, Ekvinociji i Zlatno doba.
Uz autora, Cyrila Pedrosu, sudjeluju predsjednik PEN-aTomica Bajsić, direktor festivala stripa u Angoulêmeu Samuel Lévêque, prevoditeljica Željka Somun i nakladnik Marko Šunjić ispred Fibre, Pedrosina izdavača u Hrvatskoj.
Tribina će biti dostupna i na Youtube kanalu Hrvatskog PEN-a.

Do 30. svibnja otvorena je i izložba u Francuskom institutu u Hrvatskoj s originalnim tablama stripa "L’âge d’or" (Zlatno doba), Cyrila Pedrose i Roxanne Monteil. Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter. Cjelovitu priču objavit će na hrvatskom jeziku naklada Fibra.

Cyril Pedrosa studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima Zvonar crkve Notre-Dame i Herkul. Nakon susreta sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući Autobio, humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine i Portugal, koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine. Ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu... Nakon toga nastaju djela Les Équinoxes (Ravnodnevnice) 2014. i L’âge d’or (Zlatno doba) 2018., koje su jednoglasno pozdravili čitatelji i kritičari.

Cyril Pedrosa prvi je francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. centra.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici: otvorenje vlastite izložbe i radionica crtanja za sve razine u Francuskom institutu, masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, sudjelovanje u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare, susret s publikom u knjižnici Marija Jurić Zagorka u organizaciji Hrvatskog PEN-a, potpisivanje knjiga u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:31