u pogonu jedinstvo

Djed i baka YouTube generacije Steina i Woody Vasulka dio su programa festivala u Zagrebu

Živu domaću scenu koja se bavi eksperimentima u zvuku i slici predstavljat će umjetnice: Mirjana Vodopija, Dora Fodor (na fotografiji), Branimir Štivić, Hrvoje Radnić, Ivan Marušić Klif i Nataša Devčić. 

 Promo/
Vektor Hack je bijenalno događanje. Prvi dio festivala održava se u Zagrebu a onda umjetnici odlaze u Šibenik

Treće izdanje prvog svjetskog festivala analogne vektorske grafike – Vector Hack počinje sutra u Zagrebu gdje se održava u Pogonu Jedinstvo do 3. listopada, nakon čega se seli u Šibeniku gdje će se program od 5. do. 7. listopada održati u Kući umjetnosti Arsen.

Festival se odvija bijenalno i nije vezan za jedan grad i prostor – prvo izdanje se održalo 2018. u Zagrebu i Ljubljani, drugo 2020. u Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku. Vector Hack 2022 okuplja tridesetak međunarodnih i domaćih umjetnika, programera i inženjera koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere koji će sudjelovati na glavnoj izložbi festivala, te na izvođačkom, filmskom i konferencijskom dijelu programa.

Izvođački dio programa predvode istaknuti i nagrađivani umjetnici poput Ralfa Baeckera koji će se zagrebačkoj publici predstaviti atmosferičnim performansom u kojem na inventivan način spaja umjetnost, znanost i tehnologiju, Joosta Rekvelda koji se nakon prvog festivalskog izdanja 2018. godine vraća pretpremijerno prikazati svoj dugometražni znanstvenofantastični eksperimentalni film #59 i održati predavanje te Jerobeama Fendersona i Hansi Rabera koji zajedno kreiraju dinamična audiovizualna djela s kojima često nastupaju na svjetskim festivalima elektronske glazbe i u klubovima. Živu domaću scenu koja se bavi eksperimentima u zvuku i slici predstavljat će umjetnici: Mirjana Vodopija, Dora Fodor, Branimir Štivić, Hrvoje Radnić, Ivan Marušić Klif i Nataša Devčić.

image

Jerobeam Fenderson i Hansi Rabera zajedno kreiraju dinamična audiovizualna djela s kojima često nastupaju na svjetskim festivalima elektronske glazbe i u klubovima

Promo/

Filmski i konferencijski program tematski će pratiti izvedbeni, tako će se 1. listopada održati i hrvatska premijera dokumentarnog filma The Vasulka Effect redateljice Hrafnhildur Gunnarsdóttir o pionirima video umjetnosti Steini i Woodyju Vasulka koje još zovu i djedom i bakom YouTube generacije. Život i rad velikana video arta tematizirala je i Lenka Dolanová u svojoj najnovijoj knjizi A Dialogue with the Demons of the Tools: Steina and Woody Vašulka koju će osobno predstaviti na festivalu.

Vector Hack festival su pokrenuli nagrađivani multimedijalni umjetnici Ivan Marušić Klif iz Hrvatske i Derek Holzer iz Amerike koji će se domaćoj publici predstaviti performansima i stručnim predavanjima. Festival nastaje u organizaciji umjetničke organizacije Osciloskop a ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Analogna vektorska sinteza je umjetnička tehnika koja korijene vuče iz ranih eksperimenata prve polovice 20. stoljeća. Nastaje pomoću zvučnih frekvencije koje se koriste za iscrtavanje grafika na osciloskopima ili laserima, veza između slike i zvuka je neraskidiva i direktna – ono što se čuje se vidi i obrnuto. Sama proizvodnja signala potrebnih za realizaciju ovakvih umjetničkih radova je kompleksna i obuhvaća više različitih polja poput fizike, matematike, elektronike i umjetnosti. Premda publici nerazumljivi s praktične strane, ti postupci rezultiraju apstraktnim audiovizualnim spektaklima koji intrigiraju i generalnu publiku zbog svoje čistoće i jednostavnosti, čak i kada su možda i zbunjeni njihovim eksperimentalnom formom. U posljednje vrijeme ponovno raste interes za analognom vektorskom grafikom, razvoj alata vektorske grafike izuzetno je uzbudljiv i važan jer se u kratkom razdoblju javnosti predstavilo niz softverskih i hardverskih rješenja koja su rezultat dugogodišnjih individualnih istraživanja i umjetničkih praksi koje daju novi uzlet mogućnostima upotrebe vektorske grafike u suvremenim umjetničkim praksama i kreativnim zanimanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:03