DANI ORISA U 'LISINSKOM'

Kazuyo Sejima: Arhitektica koja svakome čovjeku promijeni život

 Biljana Gaurina/CROPIX

Na preksinoćnjem nastupu u punom Lisinskom Kazuyo Sejima govorila je o svojih osam projekata. Za jedan od njih, projekt Umjetničke kuće Inujima, dobila je i nagradu Dana Orisa : - Arhitekturom se bavim 25 godina. No, ovo je moj životni projekt. Toliko mi je važan jer njime direktno mogu utjecati na promjenu kvalitete života - objašnjava. Pokazuje maleni otok na kojemu je prosječna dob stanovnika 75 godina i koji se od siromašnog otoka, od kojega su svi digli ruke, mijenja u grad-umjetnički projekt.

Transparentni oblici

Fotografija po fotografija, pojašnjava nam kako je sitnim intervencijama svakom stanovniku Inujime svojom arhitekturom poboljšala život: - I u Hrvatskoj ima potencijala za takve projekte - kaže arhitektica.

Predavanje započinje projektom u japanskom gradu Kanazawi, koji je, pojašnjava, nešto poput “malog Kyota”. Tamo je Muzej za 21. stoljeće, koji je radila zajedno s Ryue Nishizawom u sklopu zajedničkog biroa SAANA: - Oduvijek me zanimao odnos između vanjskog i unutarnjeg prostora. I prije svega, odnos građevine s njezinom okolinom - kaže arhitektica, pokazujući svoje transparentne oblike koji se, nakon Kanazawe, nastavljaju i u Muzeju stakla u Toledu te u njezinom najpoznatijem radu, Novom muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Mali biro

Završava svojim posljednjim projektom, satelitom Louvrea u francuskom gradu Lensu: - Željeli su prostor koji u posjetiteljima budi osjećaje - kaže. Kazuyo je, za razliku od svojih razvikanih kolega, zadržala mali biro: važno joj je imati kontrolu nad svim projektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:02