PANDEMIJA

DNEVNIK SAMOIZOLIRANOG INTELEKTUALCA I španjolku je širilo ono što širi koronu - globalna umreženost

Pandemija koronavirusa razvija se slično kako se razvijala pandemija španjolske gripe prije stotinu godina - ubrzava je globalna umreženost.

Španjolsku gripu, srodnu svinjskoj, čiji je nulti širitelj najvjerojatnije bio iz Kanzasa, proširili su diljem svijeta, ne jedino Europom, američki vojnici po okončanju Prvoga svjetskog rata, putujući na sve točke globusa avionima, brodovima, vlakovima, automobilima. Danas su njihov ekvivalent poslovni ljudi i turisti.

U dvije godine umrli su od španjolske gripe milijuni, točnih procjena nema još definitivno, a najnovije govore da joj je podleglo najmanje 17 milijuna ljudi. Stariji istraživači tvrde i do stotinu milijuna. Smrtnost se procjenjuje na najmanje jedan posto cijelog pučanstva, a možda eto je iznosila i mnogo više.

Umirali su od nje gotovo isključivo mladi i djeca, kao što od koronavirusa, odnosno bolesti koju izaziva, Covida-19, danas umiru gotovo isključivo stariji ljudi. Tad, kao i danas, život je ipak morao teći dalje, a kako su se vlasti i građani odnosili prema stvarnosti i kako su pokušali spriječiti širenje bolesti, svjedoči proglas koji smo pronašli u bespućima internetskim.

Objavio ga je i danas eto na tržištu aktivan dnevni list iz Alabame, Montgomery Advertiser, 9. listopada 1918., otprilike 9 mjeseci pošto je epidemija izbila u dvije savezne države udaljenom Kanzasu. Montgomery Advertiser bijaše najugledniji medij u državi Alabami, s tad već gotovo stogodišnjom tradicijom i nema sumnje da je proglas vidio ili za njega čuo gotovo svaki stanovnik Montgomeryja, glavnoga grada.

Prijevod glasi:

“Kina, škole i crkve zatvaraju se po odluci Gradske komisije, na preporuku Okružnog odbora za zdravstvo. Ova je mjera poduzeta zato da se smanji mogućnost da se zarazite španjolskom gripom. No to je samo jedan korak. Ostalo je na vama, kao pojedincima. Morate štititi sami sebe.

Nemojte:

- Muvati se u gomili bilo gdje, bez obzira na to jeste li na ulici ili u dućanu.

- Ulaziti u već pretrpane autobuse ili dizala. Nekoliko minuta čekanja, može vas poštedjeti nekoliko dana bolesti.

- Kihati i kašljati osim u maramicu, koju nosite preko usta i nosa.

- Ići u šetnju ulicama i pločnicima.

- Izlagati se hladnoći i vlazi. Ne pretjerujte.

- Izlaziti ako se osjećate bolesni.

Dajte:

- Omogućite si dovoljno svježeg zraka i sunčevih zraka.

- Pripazite da su vam ruke, usta i odjeća apsolutno čisti.

- Budite umjereni u svemu.

- Pobrinite se za sebe - vježbajte.

- Kupite obveznice Fonda slobode”.

Kupnja tih obveznica, ratnog zapravo zajma državi, bijaše patriotska dužnost Amerikanaca u to doba, no to je već posve druga priča. Ili, ipak nije…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 18:33