KINO U GOSTIMA

Film 'Na putu' u tjedan dana pogledalo 30.000 gledatelja

 Reuters

U samo tjedan dana koliko se prikazuje u kinima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, film "Na putu" sarajevske redateljice Jasmile Žbanić pogledalo je impresivnih, 30.000 gledatelja. U Hrvatskoj je film u prvom tjednu prikazivanja vidjelo čak 5 300 gledatelja te je po tome najgledanjiji domaći film u posljednjih godinu dana dok je u Bosni i Hercegovini film do sada gledalo 24 880 gledatelja.

Film se prikazuje u Mulitpleksima Cinestar od 4. ožujka, a od 11.do 20. ožujka prikazivat će se i na posve specifičan, za Hrvatsku neuobičajen način, u sklopu projekta Kino u gostima. Riječ je o projektu koji će omogućiti prikazivanje filma i publici u gradovima koji još nemaju kino dvorane kao što su Slavonski Brod, Karlovac, Krapina, Trogir i Umag. Uz to, filmska ekipa, kao i tehnička oprema u tom će periodu biti – na putu. Glavni glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev zajedno s glumicom Marijom Kohn i drugim članovima filmske ekipe putovat će s projektorom od grada do grada te uz projekcije organizirati i razgovore s publikom.

Ideja za ovaj projekt stvorena je na temelju spoznaje kako mnogi u Hrvatskoj neće imati priliku vidjeti film u kino atmosferi. Nosioci glavnih uloga u filmu Zrinka Cvitešić i Leon Lučev rodom su iz Karlovca i Šibenika, gradova koji nemaju ili do nedavno nisu imali kino dvorane. Također, u posljednjih dvadeset godina broj funkcionalnih kino dvorana u Hrvatskoj drastično se smanjio, a gotovo cijela kino mreža urušila. Drugim riječima, filmove koji ne potpadnu pod skute "velikih" distributera u Hrvatskoj je gotovo nemoguće vidjeti na kino platnu. Stoga se, vjerujući kvalitetu filma, prepoznatu i od jednog od najvećih svjetskih filmskih festivala - Berlinalea, produkcijska kuća Živa, odlučila na projekt "Kino u gostima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 19:51