EFA

Goran Bogdan u utrci protiv Vigga Mortensena za ‘europskog Oscara‘

Goran Bogdan
Hoće li biti prvi hrvatski glumac koji je dobio europskog Oscara

U okolnostima daleko od normalnih, u subotu će biti proglašeni pobjednici ovogodišnjih Europskih filmskih nagrada - nagrade koju se obično naziva "europskim Oscarom". Ove godine nagrade su hrvatskoj publici zanimljive i zato što je za EFA nominiran i jedan hrvatski glumac: Goran Bogdan, za ulogu u filmu "Otac" srpskog redatelja Srdana Golubovića.

Kao i američkog Oscara, i EFA dodjeljuju glasovanjem članovi akademije - u ovom slučaju, Europske filmske akademije (EFA). U normalnim godinama, dodjela EFA je velika fešta, svojevrsni "who is who" europskog filma, a dodatna je draž što se svake druge godine lokacija dodjele mijenja. Ove je godine - naravno - sve to otpalo, a publika će biti samo virtualna.

Ovogodišnje, 33. EFA pokrivaju filmove premijerno prikazane u 2019. i prvoj polovici 2020. Većina nominiranih filmova stoga je premijerno prikazana prije pandemije, pa ona nije utjecala na konkurenciju. Od šest filmova koji konkuriraju za nagradu za najbolji film, tri se izdvajaju kao favoriti. To su danski "Druk", poljsko "Tijelo božje" i talijanski "Martin Eden" koji su nominirani u četiri važne kategorije: za najbolji film, režiju, scenarij i najbolju mušku ulogu.

Između ta tri filma vjerojatno treba tražiti budućeg pobjednika. Naš Goran Bogdan napravio je prekrasnu ulogu u Golubovićevom "Ocu". No, unatoč tomu - treba reći - šanse za EFA mu nisu velike. S njim su u konkurenciji dva danska glumca koji su globalne zvijezde: Viggo Mortensen i Mads Mikkelsen, te dvije velike talijanske zvijezde, Elio Germano i Luca Marinelli. Nitko od njih dosad nije dobio EFA, a Italija je velika zemlja s puno glasača u EFA-i.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:16