GANGSTERSKA SAGA

Gradska politika želi suzbiti nezadovoljstvo građana time što kani graditi - velebni stadion

Scena iz Suburre

 Netflix/
Gang­sterski zaplet ove serije na Netflixu i ovdje se miješa s analizom rimske komunalne politike, urbanizma i vatikanskih dvorskih spletki

Godine 2015. režiser Stefano Sollima snimio je film "Suburra", gangstersku sagu o vezama rimskog podzemlja, politike i Vatikana. Uspješni film bio je polazište i za dvije sezone serije u produkciji Netflixa.

Na Netflixu se sada pojavila i serija "Suburræterna" koja je odvjetak "Suburre". Gang­sterski zaplet i ovdje se miješa s analizom rimske komunalne politike, urbanizma i vatikanskih dvorskih spletki. Gradska politika želi suzbiti nezadovoljstvo građana time što kani graditi (pazite sad!) velebni stadion. Zato im treba novac vatikanskog investicijskog fonda. Dok se u kuriji vode zakulisne borbe nad kontrolom novca, i gangsteri žele svoj zub u investiciji. A obitelj Anacleti - junaci bivše serije - u međuvremenu su izgubili kontrolu nad Ostijom od mladih i bijesnih gangstera, dojučerašnje ribarske obitelji.

Od svih europskih serija "Suburra" je (pa tako i "Subu-rræterna") najviše načinjena po kalupu "Žice". No, ova se serija i razlikuje od kanonskog klasika Davida Simona po primjesama koje su tipično talijanske. Sve se u seriji vrti oko krvi, braće, sestara, djedova i unuka, a paktovi i savezništva tako su prevrtljivi da vam se od uzastopnih izdaja zavrti glava. Kome je "Žica" bila prespora i odveć minuciozna, "Suburræterna" neće biti. Ova je serija kao njen vratolomniji, trivijalniji mlađi brat.

image

Suburra eterna

Netlfix/

SUBURRAeTERNA

gangsterska serija

Italija, 2023. (Netflix)

Kr.: Ciro D‘Emilio, Alessandro Tonda

G: Giacomo Ferrara, Filippo Nigro

***

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:50