PREPORUKE

Gužva u kinima zbog srpskog akcića i novog Marvela, jedan ludi komičar na Netflixu...

 Cinestar
Ako niste stigli na kino platnima još uvijek možete uloviti zadnjeg Bonda i Dinu, te dva sjajna filma na streamingu

U KINIMA:

1. JUŽNI VETAR: UBRZANJE, akcijski triler, 127 minuta

R: Miloš Avramović

G:Miloš Biković, Miodrag Radonjić...

Nakon što je prvi dio srpskog akcića pogledalo rekordnih 1,5 milijuna gledatelja u kinima, bilo je za očekivati da će i nastavak od prvog dana biti veliki hit. Dokaz tome je u potpunosti rasprodana pretpremijera u Zagrebu, u svih 14 kinodvorana Cinestara. Koliko je doista dobar film? Zna naš kritičar Nenad Polimac koji kaže da su akcijske scene u nastavku impresivne. Dodatni magnet je svakako i glavni glumac Miloš Biković o kojem više pročitati možete ovdje.

U KINIMA:

ETERNALS, superherojski, 157 minuta

R: Chloe Zhao

G: Angelina Jolie, Slama Hayek, Kit Harington...

Marvel neumorno ide dalje, štanca film za filmom a nije ih nešto posebno usporila ni pandemija. Na novim filmovima posebni je fokus, jer nakon što su prvih dvadeset i kusur filmova zaokružili sa "Avengers: Endgame", vrijeme je za nove heroje i nove priče. I ne pogode uvijek. "Shang-Chi i legenda o 10 prstenova" je primjerice ispao kao neočekivano brz, zabavan i uzbudljiv film iako je s pričom upoznato znatno manje fanova nego s primjerice Kapetanom Amerikom i Ironmanom, dok se oko ovog filma lome koplja. Režija je povjerena Chloe Zhao koja je lani pokupila Zlatne globuse i Oscare za svoj hvaljeni indie film "Nomadland", a radnja prati grupu heroja koji su vjekovima skriveni na našem planetu i vode vječnu bitku sa svojim protivnicima Deviantsima. Je li Zhao bila pogodak ili promašaj i koliko je oplemenila formulaične Marvel filmove? Naš Damjan Raknić nije baš oduševljen.

U KINIMA:

PIG, drama, 92 minute

R: Michael Sarnoski

G: Nicholas Cage

Cagea smo već naviknuli gledati u svakakvim, da prostite, sranjima, ali tu i tamo bljesne u nekom bizarnom filmu koji je zapravo pravi dragulj. Uostalom sjećate se "Mandy", psihodelične osvetničke odiseje Panosa Cosmatosa i ultranasilnih scena s motornim pilama? Nije iznenađenje stoga da u "Pig" Cage glumi tartufara svinjara koji na put osvete krene kad mu otmu njegovu omiljenu svinju. Film je donekle neočekivano pobrao ovacije kritičara, opisuju ga kao filozofsku, emotivnu priču o gubitku i žalovanju, a sada je s par mjeseci zakašnjenja stigao i u domaća kina. Taman na vrijeme da ga pogleda i naš Jurica Pavičić.

NETFLIX

THEO VON: REGULAR PEOPLE, stand-up specijal, 61 minuta

Netflix ima ogromni izbor stand up specijala, a ovaj drugi Vonov, nakon pet godina pauze, snimljen je u Nashvilleu gdje trenutno živi (odrastao je u Louisiani). Von je, ako niste upoznati s njegovom karijerom, inače Theodor Capitani von Kurnatowski,sasvim pristojni i prilično popularni podcaster koji je karijeru započeo u raznim MTV emisijama, a pojavljivao se na Comedy Centralu i u ponekom filmu. Ovdje se na stageu pojavljuje s fudbalerkom i baca white trash štoseve od kojih su neki urnebesni, a neki jednostavno glupasti. Von se kroz priču vraća u djetinjstvo i opisuje odrastanje u malom redneck gradu (imao sam prijatelja koji nije imao obje ruke, ali je i dalje bio prvak u gušenju ljudi...opijao sam se s tipom koji je imao Downov sindrom...) a publika u Nashvilleu mu naravno jede iz ruke. Sve to skupa nije loše, ali dobro je da traje samo sat vremena, jer Vonu pred kraj ozbiljno ponestaje municije.

APPLE TV+

FOUNDATITON, znanstvena fantastika, 9 epizoda

R: David S. Goyer, Josh Friedman

G: Jarred Harris, Lee Pace

Obožavatelji SF-a - a samo neka se javi netko tko nije obožavatelj SF-a - desetljećima su čekali da se netko propisno baci na ekranizaciju sage Isaaca Asimova "Foundation". To se sada napokon i dogodilo, ali kakve smo već tradicionalno sreće mi u Hrvatskoj, toga se hvalevrijednog posla uhvatio Apple, čiji streaming servis Apple TV+ još nije dostupan u našoj zemlji. Točnije, nije dostupan u tradicionalnom smislu riječi, jer ako se malo potrudite s otvaranjem računa u američkom ili nekom drugom App Storeu u kojemu taj servis jest dostupan, ući ćete u sivu u zonu u kojoj vam je Apple TV+ uz plaćanje mjesečne pretplate dostupan sasvim legalno, manje ili više (ovdje je važno naglasiti da se žustro protivimo čistoj piratizaciji - i kreatori sadržaja su ljudi od krvi i mesa).

Uglavnom, kada odradite i taj dio posla i nakon što odgledate "Ted Lasso" - "feel good" dramediju s genijalnim Jasonom Sudeikisom - možete slobodno prijeći na "Foundation", čija će deseta i posljednja epizoda prve sezone sletjeti na Apple TV+ u četvrtak 19. studenog. Svima koji su odgledali novu ekranizaciju "Dunea" serijal "Foundation" će donijeti sličan osjećaj. Riječ je o vizualno doista impresivnom djelu, sa sjajnom glumačkom postavom, briljantnim kostimima i "worldbuildingom". Međutim, baš kao i "Dune", i "Foundation" ima taj problem da je baziran na književnom opusu koji je ogroman, detaljan i prekompliciran da bi se baš tako jednostavno mogao pretočiti u nekoliko sati na ekranu. Stoga će iskonski fanovi Asimovljeva djela sigurno biti razočarani svime onime što je izostavljeno, dok će oni koji nikada nisu čitali knjiški predložak vrlo često biti zbunjeni mitologijom koja je u temelju radnje. Međutim, i jedni i drugi trebali bi, po našem sudu, zanemariti te prigovore i jednostavno uživati u svemu što se odvija pred njima na ekranu. Ima i puno gorih načina da se potroši 10-ak sati života. (Ilija Matanović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43