IZBOR IZ PONUDE

Hitovi koje morate gledati ovog vikenda: Mračni vestern, otkačeni crtić, jedan bezobrazni Arapin...

Vodič jutarnjeg

 Netflix
U Americi svi ližu guzice, a nitko ne pere guzicu, kaže u jednom od najboljih skečeva Mo Amer, u stand up specijalu Netflixa

1. POWER OF THE DOG, vestern, 126 minuta, NETFLIX

r: Jane Campion, g: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons

Jane Campion vraća se tmurnom vestern dramom "The Power of the Dog" za koju je u rujnu osvojila Srebrnog lava za režiju u Veneciji, a za koju kritičari kažu da će sigurno biti favorit i u utrci za Oscare. Novozelandska redateljica, poznata po nagrađivanom filmu "Piano", i ovaj put napisala je i scenarij, a radnja se bavi kompleksnim odnosnom između dva brata rančera (Cumberbatch i Plemons) od kojih jedan na imanje dovede svoju suprugu, koju drugi počne maltretirati. Sve skupa vodi intrigantnom kraju u kojem se, kaže naš kritičar Jurica Pavičić, dogodi jedno od najoriginalnijih ubojstava u povijesti filma. Struka posebno hvali glumu Benedicta Cumberbatcha koji je rekao da se na snimanju triput otrovao nikotinom.

2. KRALJ RICHARD, sportska drama, 144 minuta, U KINIMA

r: Reinaldo Marcus Green, g: Will Smith, Jon Bernthal, Tony Goldwyn

Tko zna kako bi izgledao film "Kralj Richard" da se među producentima nisu našle i kćeri naslovnog junaka, teniske superzvijezde Serena i Venus Williams. U pitanju je zbilja živopisan tip, u prvom braku imao je petoro djece (u filmu se to uopće ne spominje), koju je poslije odgajala sestra njegove žene. Zatim je oženio Oracene "Brandy" Price, s kojom film i počinje, dobili su dvije biološke kćeri, Serenu i Venus, a Brandy je imala još tri kćeri iz prethodne veze, tako da su se svuda predstavljali kao obitelj s petoro djece. To donekle i objašnjava zašto se Richard Williams tako manijakalno bacio na trening svoje dvije djevojčice, tjerajući ih da se igraju reketom i lopticama umjesto s lutkicama i ostalim sličnim drangulijama. I sam priznaje da je možda bilo prerano da ubaci curice od četiri i pol godine u sportski režim, ali naposljetku se ispostavilo da je bio u pravu. Dodatno je objašnjenje što su u to doba živjeli u Comptonu, koji baš nije idilično prikazan u filmu "Straight Outta Compton" o grupi N.W.A., pa je to još jedan razlog zašto nisu htjeli živjeti kao sirotinja, kad je tata već tada imao za njih zacrtani dugogodišnji plan. Will Smith (još jedan od producenata) nije loš u glavnoj ulozi, nominacija za Oscara mu vjerojatno neće izmaći, ali da je film preciznije oslikao njegovu biografiju (tu su još i kasniji razvodi), utisak bi bio puno bolji. (Nenad Polimac)

3. SUPERCROOKS, anime, 13 epizoda, NETFLIX

autori: Dai Sato, Motonobu Hori

Ako vas nakon Cowboy Bebopa (crtića, ne serije) pere apstinencijska kriza, Netflix nudi brzi fix koji se zove Super Crooks. Riječ je o adaptaciji stripa kultnog Marka Millara (možda najpoznatijeg po stripovima Kick-Ass i Kingsman, koji su adaptirani u uspješne filmove), a koji je nedavno s Netflixom sklopio unosni ugovor o transferu Millarworld carstva na streaming ekrane. Nakon ne baš uspješne serije Jupiter's Legacy sada su lansirani i Super Crooks, anime od 13 epizoda koji se naslanja na njegov istoimeni strip. I tako smo dobili sočni i zabavni oldschool anime crtić pun neočekivanih preokreta, nasilja i (ponegdje) golotinje. Crooksi su većinom dobri, iako ne i genijalni, a vidi se utjecaj Dai Satoa, jednog od autora koji je slavu stekao radeći na Cowboy Bebopu i Ghost in the Shell. Radnja prati sitnog lupeža Johnny Bolta koji ima supermoći, a sa svojom bandom superzločinaca pokušava izvoditi pljačke koje mu uvijek osujete superheroji koji su na strani pravde. Animirana serija se poigrava nizom zanimljivih ideja, ali ih ne razrađuje do kraja, a dobra vijest je da je u planu i live action serija. Bit će to, što bi se reklo, adaptacija adaptacije. Čekamo.

4. WHAT WE DO IN SHADOWS, horor komedija, 3 sezone, HBO

autor: Taika Waititi, g: Kayvan Novak, Matt Berry

Bez obzira na to volite li fantasy žanr i vampirske priče ili ne, morate baciti oko na komični serijal "Kad padne mrak" (What We Do in the Shadows), nešto najsmješnije što se može vidjeti na malim ekranima. "Kad padne mrak" govori o grupi vampira koji žive na Staten Islandu u New Yorku: zavodljiva Nadja (Natasia Demetriou) i njezin pohotni suprug Laszlo (Matt Berry), nekad veliki ratnik Nandor danas opsjednut uredskim priborom i krep papirom (Kayvan Novak) te Colin Robinson (Mark Proksch) koji nije klasični krvopija, nego energetski vampir koji ljudima, pričajući nezanimljive priče, oduzima snagu. U njihovoj kući, prenatrpanoj artefaktima iz nekoliko stoljeća, u sobici ispod stepenica živi i ljudski pomoćnik Guliermo (Harvey Guillén) koji radi sve što vampirima treba: nabavlja djevice za orgije, čisti, pazi da u kuću ne uđe sunce, zakopava leševe i gledajući fotografiju Antonija Banderasa iz filma "Intervju s vampirom" sanjari o danu kada će ga Nandor ugristi i pretvoriti u vampira. Sve to u mockumentary stilu prati snimateljska ekipa koja se često nađe u nezgodnoj situaciji. Epizode traju oko pola sata, no toliko su napucane događanjima da imate osjećaj kao da ste odgledali neki dobar cjelovečernji film. Sve tri sezone od osam epizoda kod nas su dostupne na HBO GO, a petkom na HBO 3 prikazuju dvije iz posljednje, treće sezone. Inače, snimat će se i četvrta. Iza serije stoje Novozelanđanin Jemaine Clement koji je s genijalnim Taikom Waititijem 2014. napisao i snimio istoimeni vampirski film, a zatim ga odlučio preseliti u SAD i pretvoriti u seriju. Taika Waititi i Stefani Robinson sada su producenti serije. (Đenada Kučković)

5. MO AMER: MOHAMMED IN TEXAS, stand up specijal, 64 minute, NETFLIX

U Americi svi ližu guzice, a nitko ne pere guzicu, kaže u jednom od najboljih skečeva Mo Amer, u najnovijem stand up specijalu snimljenom nedavno u Houstonu. Amer, porijeklom Palestinac, priča naravno o tome da na Zapadu nitko nema bide, nego svi stražnjice brišu toalet papirom. Riječ je o sat i kusur dugom, odličnom nastupu uživo kojeg Amer pogoni beskonačnom energijom i improvizacijom, a na trenutke toliko brzo brblja da imate osjećaj da vas rešeta mitraljezom. Neke od najboljih fora su gotovo pa neprepričljive, posebno kad cjepivima daje naglaske. O Pfizeru naravno govori s tvrdim njemačkim naglaskom, a Moderni daje meksički, i to se mora čuti da bi se doživjelo u potpunosti. Usput otkriva da se već dvaput zarazio, i to oba puta od kolege komičara Dave Chappellea a među zabavnijim štosevima su i one što je humus i kako se pravilno jede, te što znače sve te silne psovke na arapskom. Publika ga naravno obožava, a Amer pred kraj blago skliže u patetiku pokazujući kako je prvi put nakon 20 godina ponovno otišao u Palestinu. Ok, ali drop mic štos je mogao biti i bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:53