ČULA SE I RIJEČ 'J...'

'Kraljev govor' dominirao Oscarima, osvojio čak četiri zlatna kipića

Britanski glumac Colin Firth dobio je Oscara za najboljeg glumca dok je Natalie Portman proglašena najboljom glumicom. Zlatni kipić za režiju i scenarij također su otišle u ruke 'Kraljevog govora'

LOS ANGELES - Britanska kraljevska drama 'Kraljev govor' proglašena je sinoć pobjednikom 83. svečane dodjele Oscara osvojivši tri najvažnije nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Film je dobio Oscara za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca kojeg je ponosno ponio britanski glumac Colin Firth.

Također, 'Kraljev govor' osvojio je i nagradu na najbolji originalan scenarij čime se ukupan broj osvojenih kipića popeo na četiri, koliko je osvojio i fantastični triler 'Početak' . S tri Oscara može se pohvaliti film o Facebooku 'Društvena mreža' koji je cijelo vrijeme bio favorit u kategoriji najboljeg filma.

Scenarist 'Kraljeva govora ' David Seidler tijekom primanja nagrade duhovito je zahvalio kraljici Elizabeti II i između ostaloga svim ljudima koji mucaju.

- Htio bih zahvaliti Njezinom Veličanstvu što me nije poslalo u Londonski Tower za stavljanje prostih riječi u usta Georgea VI. Također, prihvaćam ovu nagradu u ime svih osoba na ovome svijetu koje imaju problema s mucanjem - rekao je Seidler.

Ništa manje uzbuđen nije bio ni britanski glumac Colin Firth koji je utjelovio Georgea VI. Svojom je glumom nadmašio Jeffa Bridgesa koji je bio nominiran za ulogu u 'True Gritu' , Jessea Eisenberga u 'Društvenoj mreži', Jamesa Franca u '127 sati' te španjolskog zavodnika Javier Bardema u 'Biutufulu' .

- Imam osjećaj da mi je karijera upravo došla do vrhunca. Moram vas upozoriti da mi čudan osjećaj u gornjem dijelu trbuha govori da bih mogao zaplesati - rekao je Firth.

Oscara za režiju ponosno je primio Tom Hooper, redatelj 'Kraljeva govora'.

Natalie Portman svojom ulogom balerine u 'Crnom labudu' osvojila zlatni kipić za najbolju žensku glavnu ulogu. Iza sebe je ostavila Annette Bening za ulogu u filmu 'The Kids Are All Right', najpoznatiju Australku Nicole Kidman za 'Rabbit Hole', Jennifer Lawrence koja je bila nominirana za ulogu u 'Winter's Bone' te Michelle Williams u 'Blue Valentine'.

'Društvena mreža', film nominiran u čak sedam kategorija, kući dolazi s tri zlatna kipića, no niti jedan u glavnim kategorijama. Priča o Facebooku i njegovom začetniku Marku Zuckerbergu dobila je nagrade za najbolju glazbu, najbolji prilagođeni scenarij te za najbolju montažu.

Ljetni filmski megahit 'Početak' s Leonardom DiCapriom dobio je četiri Oscara - za vizualne efekte, za audio obradu, za audio montažu te kinematografiju.

Boskačka drama 'The Fighter' opravdano je odnijela obje nagrade za sporedne glumce. Christian Bale i Melissa Leo dobili su Oscare za najbolje sporedne glumce. Melissa Leo je bila toliko uzbuđena zbog osvajanja Oscara da je tijekom svog govora slučajno ubacila F-riječ . Iako joj to nitko nije zamjerio televizijske kuće u Sjedinjenim Američkim Državama editirale su taj dio, međutim, gledatelji u Aziji čuli su psovku jasno i glasno. Glumica se kasnije u backstageu ispričala te priznala kako 'ta riječ ipak nije primjerena govoru na Oscarima'.

Nagrada za najbolji animirani film otišla je u ruke 'Priče o igračkama 3', a najboljim stranim filmom proglašen je 'In a Better World' danske redateljice Susanne Bier.

Voditelji ovogodišnje dodjele Oscara bili su Anne Hathaway i James Franco koji su svečanost započeli kratkim filmom u kojima su se ubacili u neke od nominiranih naslova, a pridružio im se i Alec Baldwin od kojeg je voditeljski par tražio savjete za vođenje Oscara. Tako ih se moglo vidjeti kako pričaju s Leonardom DiCapriom u 'Početku' ili sjede za istim stolom kao i Jesse Eisenberg u 'Društvenoj mreži'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:19