CIKLUS FILMOVA

Ne propustite ciklus filmova jednoga od najboljih redatelja holivudskih melodrama iz 50-tih

Rock Hudson i Jane Wyman u 'Sve što nebo dopušta'
 Damir Krbec
Sirkov ciklus otvara njegov klasik - "Imitacija života" (1959.), a potom "Zapisano na vjetru" (1956.), "Veličanstvena opsesija"...

Douglasa Sirka (1897. - 1987.) danas jednoglasno smatraju najboljim redateljem holivudskih melodrama. Tu je reputaciju taj njemački imigrant izgradio ponajprije klasičnim filmovima nastalim u razmjerno kratkom razdoblju tijekom 50-ih godina. Ti su se filmovi isprva podcjenjivali kao sladunjavi šund. No, 70-ih se dogodila ozbiljna revalorizacija Sirkova rada, a u toj su reviziji sudjelovali Cahiers du cinema i marksisti, žanrovska kritika i psihoanalitičari, Fassbinder i Almodóvar.

Koliko ta revalorizacija drži vodu, moći će od sutra provjeriti zagrebački filmofili. Zagrebačko Kino Tuškanac, naime, od sutra prikazuje program "Rafinirane melodrame Douglasa Sirka" u kojem će biti prikazano osam filmova iz njegove najglasovitije faze, od 1953. do 1959. Sirkov ciklus u srijedu otvara njegov najslavniji klasik - "Imitacija života" (1959.), a potom slijede "Zapisano na vjetru" (1956.), "Veličanstvena opsesija" (1954.), "Sve što nebo dopušta" (1955.), "Doba ljubavi i doba smrti" (1958.), "Sve što želim" (1953.), "Potamnjeli anđeli" (1957.) te "Uvijek postoji sutra" (1955.). Sirk - pod pravim imenom Hans Detlef Sierck - rođen je 1897. u Hamburgu. Tijekom 30-ih već je bio afirmirani redatelj u Njemačkoj, koju je napustio jer mu je supruga bila Židovka, a on antifašist. U Hollywoodu se dugo probijao te konačno afirmirao kao specijalist za melodrame.

One su naoko bile srcedrapateljne i vizualno kitnjaste. Trebalo je proći vremena da filmofili shvate kako se iza šarene, zašećerene koprene krije suptilna analiza rodnih uloga, ćudoređa i obitelji iz srednje klase. Sirka je još 50-ih u Hrvatskoj reciklirao Branko Bauer ("Samo ljudi", 1957.). Od 70-ih, Sirk postaje opća referentna točka pa ga kao uzor uzimaju Fassbinder, Almodóvar, Todd Haynes i Wong Kar-wai. (Kino Tuškanac Zagreb, od 27. 1. do 3. 2. 2021.)

Danas započinju "Dani Nikole Tesle" u TMNT-u

Tehnički muzej "Nikola Tesla" nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Predavanja i radionica mogu se pratiti isključivo preko Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a. Danas u 17 sati na redu su predavanja Ostavština Nikole Tesle i Istraživanje svemira pomoću radiovalova. Predavači su Renato Filipin i Vibor Jelić.

image
Cavaleria Rusticana
Drazen Sokcevic

Operna priča o strastvenim ljubavnicima i krvavoj osveti

Popularna opera "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana, i u režiji Dražena Siriščevića, večeras će premijerno biti izvedena na pozornici riječkog HNK.

Tako će riječka pozornica postati poprištem mediteranskih strasti koje donosi jedna od najljepših verističkih opera, glazbena drama u kojoj zapletenost u ljubavne trokute, naglašena emotivnost, međusobni sukobi te izmjenjivanje izvanjske radnje s unutrašnjim stanjima likova, stvara napetu, istodobno dirljivu, i na kraju potresnu priču, bez trenutka predaha.

Međutim, tijekom izvedbi opere zbor će pjevati u dvorani za probe, posve izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. S obzirom na sve, gledatelji će ovu operu moći doživjeti u svoj njezinoj glazbenoj raskoši, a opet uz strogo pridržavanje svih mjera. ("Cavalleria rusticana“ Rijeka, HNK, Uljarska 1 19.30 h; ulaz 50/130 kn)

"Grad Sv. Vlaha" - izložba u sklopu 20. Feste Dubrovnik

Tradicionalna izložba posvećena sv. Vlahu ove godine nosi naziv "Grad Sv. Vlaha", a održava se od 25. siječnja do 7. veljače 2021., u Kazalištu Marina Držića. Na radovima prevladavaju motivi parca i vedute grada. Izložba je organizirana u suradnji dubrovačkih udruga Festa Dubrovnik, Hrvatske matice iseljenika i Dubrovačke udruge likovnih umjetnika.

image
'Grad Sv. Vlaha'

Komorni orkestar HNK Split obilježava 265.Mozartov rođendan

Koncert u povodu 265. obljetnice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta održat će Komorni orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, u Hrvatskom domu, novoj splitskoj koncertnoj dvorani, večeras s početkom u 19 sati, a isti program će ponoviti na izvedbi u foyeru Kazališta, 3. veljače u 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:13