‘GET GOTTI‘

Netflixov dokumentarac o šefu kriminalne obitelji: 80-ih je bio poput pop zvijezde, a najzanimljiviji su iskazi policajaca o njemu

Get Gotti

 Netflix/
Zanimljivo je da su se oko njegova hapšenja otimale dvije državne organizacije, FBI (Federal Investigation Bureau) i OCTF (New York Organized Crime Task Force) i katkad jedna drugoj kvarile posao,

O Johnu Gottiju, šefu njujorške kriminalne obitelji Gambino, snimljeno je nekoliko filmova i serija, no ova Netflixova mini-serija (samo tri 50-minutne epizode) zavrjeđuje posebnu pažnju, jer u njoj o zloglasnom gangsteru govore ne samo predstavnici zakona nego i sami kriminalci. Zapravo, Gotti nadilazi određenja kao što je "zloglasan", pazio je kako se odijeva, imao skupu garderobu i puno držao do publiciteta. Kad ga je magazin Time stavio na naslovnicu, korišteni su vizualni materijali Andyja Warhola.

Osamdesetih je bio neka vrsta pop zvijezde, za njim su se otimali celebrityji, iako se znalo kakva je to vrsta čovjeka, naređivao je ubojstva svih onih koji su mu smetali, a nešto od toga obavio bi i sam.

Najzanimljiviji su iskazi policajaca koji su ga prisluškivali, nije to bilo lako, u njegov Ravenite Social Club moglo se ući samo provalom, i to u sitne sate, ali i to je obavljeno.

Zanimljivo je da su se oko njegova hapšenja otimale dvije državne organizacije, FBI (Federal Investigation Bureau) i OCTF (New York Organized Crime Task Force) i katkad jedna drugoj kvarile posao, no nakon što su im propala tri suđenja, četvrto je prošlo glatko i Gotti je zaglavio na doživotnoj robiji. Umro je 2002. od raka grla, no zanimanje za njega i danas je veliko.

image

Get Gotti

Netflix/

Get Gotti

krim. dok. mini-serija

SAD, 2023. (Netflix)

R: Sebastian Smith

G: John Gotti, Diane Giacalone, Anthony Ruggiano jr.

****

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:26