'KIRURG'

NOVI PROJEKT STEVENA SODERBERGHA Šokantne krvave scene u seriji koja nas vraća u New York oko 1900.

Točno prije 20 godina emitirane su prve epizode serije “Hitna služba”, koja je u trenu postala hit jer je vrlo zorno dočaravala što se zbiva u javnim bolnicama: reportažna kamera nije propuštala registrirati krv, teške ozljede i operacije u nuždi, što je bila novina za tadašnje standarde malih ekrana.

Kada biste danas pogledali te epizode koje su nekad uzbuđivale javnost, shvatili biste da su se vremena jako promijenila. Provokativnost “Hitne službe” zameo je vjetar, osobito kada se nastavci iz 1994. usporede s novom serijom “Kirurg”, čija je prva epizoda emitirana ovog vikenda na kablovskom kanalu Cinemax, a zatim i na njegovu krovnom pogonu HBO.

Jeziva prva scena

Već prva duža scena sadrži iscrpan prikaz operacije carskog reza, koja je tim jezivija jer se odigrava na samom početku prošlog stoljeća u fiktivnoj njujorškoj bolnici Knickerboxer. Nema tu još ni antibiotika, ni penicilina, kirurzi i medicinske sestre ne nose maske, a operacijska sala u pozadini sadrži auditorij sa zainteresiranom publikom. Operacija je zapravo predstava, a kirurg glavni glumac koji mora paziti na svaki svoj potez. Zarezivanje trbuha trudnice, potoci krvi, vađenje obamrlog fetusa tek su neke od strahota koja promiču na malom ekranu.

Srećom po standarde našeg TV doba, “Kirurg” nije nikakav signal kako bi trebale izgledati suvremene bolničke serije, nego ekstrem koji su si njegovi tvorci mogli priuštiti. Kada je Steven Soderbergh, redatelj, izvršni producent, direktor fotografije i montažer serije, birao hoće li na Cinemax ili HBO, odlučio se za prvu soluciju: Cinemaxu je trebao prestižan program, tamo je uživao potpunu kreativnu slobodu, a i veći budžet, što mu HBO - prikliješten troškovima “Igre prijestolja” i “Carstva poroka” - nije mogao jamčiti.

Fascinantni likovi

Soderbergh - koji se još početkom prošle godine opraštao od redateljske karijere - dosta je zaslužan za publicitet koji je dobio “Kirurg”, njegov kameleonski opus ipak uključuje kako nagrađivana autorska ostvarenja tako i holivudske blockbustere, međutim tvorci i prava kreativna kičma serije su autori scenarija i izvršni producenti Jack Amiel i Michael Berger, dosad poznati jedino po obiteljskim komedijama za veliki i mali ekran. “Kirurg” je za njih važan iskorak u ozbiljne dramske vode i napravili su uistinu fascinantan posao: smjestili su radnju u razdoblje kad je Amerika postajala najmoćnija i najmodernija zemlja svijeta, gdje su ljudi stjecali neizmjerna bogatstva, ali i umirali od gladi na ulici, pažljivo su proučili tadašnje kirurške inovacije i smislili fascinantnu galeriju likova. Njihov je agent poslao projekt serije Soderberghu prije zbog recenzije i savjeta, no nemalo se iznenadio kada ga je ovaj poželio i režirati - i to svih deset epizoda. Njegov je koncept utoliko zanimljiv što je u glumačkoj ekipi samo jedno uistinu poznato glumačko ime ( Clive Owen), a jedini naglašeno modernistički znak je elektronska glazba njegova čestog suradnika Cliffa Martineza. Period je evociran besprijekorno, a sve skupa je snimljeno za samo 73 dana.

Nepredvidljivi redatelj

Zasad postoji izvjesna diskrepancija između bogatog dramskog tkiva koje su kreirali Amiel i Begler i strategije šokova i poslovične distanciranosti tipičnih za Soderbergha. Seriju se, međutim, ne sudi po prvoj epizodi, nego po čitavoj sezoni. Ponadajmo se da nećemo u svakom nastavku djelić uzbudljive drame morati platiti scenama liptanja krvi, no poznato je da se Soderbergh ne voli ponavljati, pa je teško predvidjeti što nas još očekuje do kraja serije. Zbog svoje zahtjevnosti i provokativnosti “Kirurg” bi bio u ozbiljnim problemima da ga emitira neka od nacionalnih američkih TV mreža, no kablovske mreže puno više drže do svojih proizvoda, pa čak i kad su poprilično ekscentrični.

HBO i Cinemax su, osim toga, već naručili drugu sezonu, koju će Soderbergh ponovno režirati. Mogao bi to ispasti najzanimljiviji - ne nužno i najbolji - projekt u novijoj povijesti američke televizije. Dostatan razlog da s uzbuđenjem, ali i strahom očekujemo drugu epizodu sljedećeg vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:36