IDEJA ARHITEKTA BRAUNA

Projekt obnove kina Europa: ‘Želimo mu vratiti izgled iz vremena kad se zvalo Balkan Palace‘

 Tomislav Kristo/Cropix
‘Želim da šank bude posljednji po važnosti. Dobro znam što govorim‘, izjavio je na prezentaciji gradonačelnik Bandić

Prošlo je nešto više od godinu i pol otkako su mnogi demonstrirali zbog zatvaranja kina Europa.

Podsjetimo, dotadašnji zakupac Zagreb Film Festival, organizacija koja je puno desetljeće upravljala kinom, tada nije dobila produljenje ugovora i deložirana je iz prostora. Gradska uprava tvrdila je da je kinu nužna hitna obnova te da će posao biti završen za šest mjeseci kada će se raspisati i natječaj za novog upravitelja. No, kino Europa ostalo je zatvoreno, a rok dovršetka radova, cijena radova i početak prikazivanja još uvijek poznati.

Ono što je poznato, međutim, jest da će kinom upravljati Kulturno-informativni centar - KIC, koji je u utorak predstavio projekt obnove kina prema zamisli arhitekta Alana Brauna. Kinu Europi bi se, kako je rekao Braun, što je više moguće trebao vratiti prvotni izgled iz 20-ih godina prošlog stoljeća kada su braća Müller sagradila kino koje se tada zvalo Balkan Palace.

- Istraživanjima smo došli do zaključka da kino izvorno nije bilo monokromatsko, nego su zidni ukrasi bili bojani i pozlaćeni - rekao je arhitekt Braun na predstavljanju projekta, odnosno njegove polovice, budući da glavni i izvedbeni projekti još nisu dovršeni te predstavljeni javnosti.

Zasad su napravljeni arhitektonski snimak postojećeg stanja, konzervatorski elaborat, izvedbeni projekt obnove i sanacije pročelja te idejni projekt obnove postojeće građevine.

- Potrebno je sve istražiti prije odluke o djelovanju, a mi smo sada u fazi izrade glavnog projekta. Riječ je o povijesnoj arhitekturi, kuću trebamo dobro upoznati, i to kroz arhive te istraživanja na terenu. Našli smo dosta izvorne projektne dokumentacije iz 1925. kada je kuća bila otvorena. Izradili smo snimak postojećeg stanja, ušli u istraživanje i datirali svaku graditeljsku fazu kina. Ništa se neće raditi prije nego što za svaki element kina znamo kako je izgledao i kako ga treba obnoviti - istaknuo je Braun. Dodao je kako kinu Europa žele vratiti kolorit i pojavnost iz 1925., s uvođenjem modernih sustava grijanja, ventilacije i zaštite od požara.

- Uklopit ćemo u prostor i recentnu donaciju Zagrebu, radnu sobu Orsona Wellesa koju je Gradu donirala Oja Kodar - najavio je Braun koji namjerava oljuštiti sve naknadne graditeljske slojeve kinu kako bi ga približio izvornom izgledu.

Prostor kafića i šanka, dodao je, bit će minimalan i neće ulaziti u prostor foajea, a u dijelu tog ostakljenog prostora bit će i stalni izložbeni postav predmeta koji su pripadali Orsonu Wellesu.

O programskim smjernicama novog kina, jednom kada se otvori, govorio je ravnatelj KIC-a Petar Bujas.

- Želimo kino otvoreno svima, a jedan od ciljeva bit će nam da održimo dosadašnju kvalitetu programa. Ne mislimo da krećemo od nulte točke. Prikazivat ćemo filmove koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju, kao i zapostavljene žanrove: dokumentarni, eksperimentalni i kratki film - rekao je Bujas, dodajući da će se u programu kina naći mjesta i za interdisciplinarne projekte, razne edukacije, tribine i susrete. Novo kino Europa bi se, kaže, trebalo posvetiti i filmskom izdavaštvu.

- Repertoar će pratiti tokove na međunarodnoj sceni, a osim s domaćim distributerskim mrežama, surađivat ćemo i direktno s agentima i producentima filmova - napomenuo je Bujas te dodao kako će svim festivalima koji su se dosad izvodili u kinu Europa, uključujući ZFF, ponuditi iznimno povoljne uvjete korištenja prostora.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o šanku kina Europe. Na minimalnom kafiću inzistirao je gradonačelnik Milan Bandić koji se na predstavljanju programa i projekta pojavio na samo nekoliko minuta.

- Želim da šank bude posljednji po važnosti. Dobro znam što govorim - izjavio je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:40