PIŠE NENAD POLIMAC

PRVI OBJAVLJUJEMO MOGUĆE FAVORITE ZA OSCARA Od Spielberga koji je oduševio publiku do 'Stevea Jobsa'

Novi biografski film o Steveu Jobsu neusporedivo je bolji i ozbiljniji od prethodnog s Ashtonom Kutcherom, a scenarij mu potpisuje renomirani Aaron Sorkin

Svjetska premijera novog filma Stevena Spielberga “Most špijuna” u nedjelju uvečer na New York Festivalu završila je ovacijama i potvrdila prognoze da je u pitanju velik favorit za Oscara. Kao i u svom prethodnom ostvarenju “Lincoln”, najmoćniji holivudski redatelj je i ovdje je posegnuo za poviješću, ali nešto novijom, jer se priča odigrava u razdoblju Hladnog rata, između 1957. i 1962. godine. Protagonist je odvjetnik osiguranja James Donovan (četvrta po redu suradnja Spielberga i Toma Hanksa) koji je neočekivano imenovan braniteljem uhapšenog sovjetskog špijuna Rudolfa Abela (briljantni britanski glumac Mark Rylance): taj mu angažman donosi samo neugodnosti, gledaju ga kao izdajnika i dok se vozi podzemnom željeznicom, no Donovan je uvjeren da će Amerika imati koristi ukoliko on spasi Abela od smrtne kazne.

Dramatična produkcija

Pokaže se da je u pravu: kada nekoliko godina kasnije Sovjeti sruše američki špijunski zrakoplov U-2 i zarobe njegova pilota Garyja Powersa ( Austin Stowell), evo prilike za razmjenu koja bi se trebala odigrati na mostu Glienecke između Berlina i Postdama, ne bez razloga nazvanog “most špijuna”. Ovo je prvi filmski scenarij britanskog dramatičara Matta Charmana, na njemu su radila i braća Coen, ali u dogovoru sa Spielbergom koji je - kao i u filmu “Minhen” - nastojao izbjeći prenaglašenu ideološku pristranost.

Festival je završio jučer njujorškom premijerom “Stevea Jobsa”, prvi put predstavljenog u Tellurideu, jednoj od lansirnih rampi za filmove s pretenzijama na Oscara. Nakon gotovo katastrofalnog biografskog filma “Jobs” s Ashtonom Kutcherom, ovo je neusporedivo ozbiljniji rad, ali mu je produkcija bila poprilično dramatična. Scenarij renomiranog Aarona Sorkina najprije je trebao režirati David Fincher (obojica su nominirani za Oscara za “Društvenu mrežu”, a Sorkin je uspio izboriti pozlaćeni kipić), no nakon njegova oklijevanja uskočio je Danny Boyle (“Trainspotting”, “Milijunaš s ulice”). Kao Jobs je prvo figurirao Leonardo DiCaprio, zatim Christian Bale (on mu je i fizički najsličniji), da bi ulogu naposljetku dobio Michael Fassbender. Sorkin je zamislio vrlo hrabar koncept, film je podijeljen u tri dijela od kojih se svaki odigrava u gotovo realnom vremenu, u prvom Jobs 1984. predstavlja Mackintosh, u drugom 1988. nema uspjeha s NeXT-ovom “Kockom”, a u trećem, 1998., opet osvaja tržite, ovaj put s Macom. Strukturiran poput kazališnog komada, izvrsno glumljen i režiran, “Steve Jobs” odlično kotira na kladionicama za Oscara, a jedini mu je minus osrednja ocjena korisnika web portala www.imdb.com.

Podijeljena mišljenja

Vrlo ozbiljan favorit je i film “U žarištu” (Spotlight) Toma McCarthyja, bivšeg glumca koji sve češće režira, a najviše uspjeha imao je s prvijencem “Čuvar stanice” s patuljastim Peterom Dinklageom u glavnoj ulozi. I ovo je film snimljen po istinitom slučaju, na prijelazu milenija The New York Times kupio je Boston Globe, a novi urednik ( Liev Schreiber) zahtijeva žešće reportaže i veću nakladu. Njegov novinarski tim ( Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, John Slattery) baca se na slučaj kojim se već bavio, ali nije bilo rezultata, no ovaj put nalaze svjedoke za pedofiliju u bostonskoj katoličkoj crkvi. Izbio je svjetski skandal, koji je rezultirao povlačenjem s funkcije bostonskog nadbiskupa 2002. “U žarištu” je prvi put predstavljeno u Veneciji i odlično primljeno, usporedbe sa “Svim predsjednikovim ljudima” same su se nametale, no suzdržane ocjene utjecajnih kritičara The Hollywood Reportera i The Guardiana ukazuju da entuzijazam prema filmu nije jednodušan.

Osvetnik Di Caprio

Oscaru se nada i David O. Russell s biografskom dramom “Joy”, snimljenom po vlastitom scenariju. Nagradi je bio blizu s “Borcem”, humornom dramom “U dobru i zlu” i krimićem “Američki varalice”, glavne uloge tumače njegovi omiljeni glumci Jennifer Lawrence, Robert De Niro i Bradley Cooper, a obiteljska saga zna biti dobitna formula kada su pozlaćeni kipići u pitanju. Junakinja filma je Joy Mangano, izumiteljica i poduzetnica (zasigurno koristite u domaćinstvu njezin brisač za podove – mop), samohrana majka koja je istodobno vodila poslovnu karijeru i brinula se za svoje troje djece. Film će imati premijeru tek za Božić i tad ćemo znati kakve su mu šanse kod glasača Američke akademije.

S novim filmom stiže ovogodišnji dobitnik Oscara za “Birdmana” Alejandro G. Iñárritu. “Osvetnik” je nova verzija poznatog vesterna “Čovjek u divljini” Richarda C. Sarafiana iz 1971., a već nakon prvih internetskih video najava film je proglašen favoritom za nagradu. Radnja se odigrava dvadesetih godina 19. stoljeća, Leonardo DiCaprio igra vodiča grupe trapera koga napadne medvjed i njegova ga družina ostavi u divljini misleći da je mrtav, no on preživljava i zaklinje se na osvetu. “Osvetnik” će svakako biti itekako gledan, nominacija za Oscara mu je gotovo sigurna, a sama nagrada? Vidjet ćemo.

Među glumcima favorit je Michael Fassbender, koji dosad ima samo jednu nominaciju za Oscara, za sporednu ulogu u “12 godina ropstva”, iako ih je trebao skupiti puno više. On baš ne slični naslovnom junaku “Stevea Jobsa”, no bit će da to nije presudno, jer su ocjene njegovog nastupa superlativne. Glavni mu je konkurent ovogodišnji dobitnik te nagrade Eddie Redmayne, u filmu “Djevojka iz Danske” Toma Hoopera (Oscar za “Kraljev govor”), igra Einera Wegenera, Danca koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća promijenio spol i postao prva transrodna osoba kojoj je to uspjelo. DiCaprio također računa na Oscara za “Osvetnika”, dosad je četiri puta nominiran ali mu je nagrada uvijek izmakla, a kao mogući kandidati spominju se Johnny Depp za ulogu gangstera Whiteyja Bulgera u “Crnoj misi” te Bryan Cranston iz “Breaking Bada” koji u filmu „Trumbo“ igra Daltona Trumboa, scenarista s nekadašnje holivudske crne liste.

Blanchett opet u igri

Kod glumica najviše izgleda ima Brie Larson (“Svevremenska Adaline”) za film “Soba”, ona je neka vrsta američke Natasche Kampusch, oteta je i zatvorena u skučen prostor iz kojeg nema izlaza, a u odnosu na originalni slučaj, novina je što ona u njemu živi s 5-godišnjim sinčićem. Film je dobio nagradu publike na prestižnom Toronto film festivalu i po svoj bi prilici mogao dobiti i nominaciju za Oscara. Velike šanse za još jedan pozlaćeni kipić imaju Cate Blanchett za ulogu u lezbijskoj drami “Carol” po romanu Patricie Highsmith te Jennifer Lawrence za “Joy”. Do proglašenja nominacija još su dva i pol mjeseca pa bi se ova lista favorita mogla još itekako mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:42