Netflix

Publika koja voli srpske gangsterske filmove poput ‘Južnog vetra‘ trebala bi pogledati ‘Furiozu‘

film Furioza

 Youtube screenshot
Ipak, postoji preduvjet da vam se svidi: morate biti tolerantni na mitologizaciju testosteronskih idiota

Publika koja voli srpske gangsterske filmove poput "Južnog vetra" trebala bi pogledati "Furiozu". Film poljskog redatelja Cypriana Olenckog doima se, naime, poput udaljenog rođaka beogradskih kriminalističkih trilera.

Poljski film zbiva se u lučkom gradu Gdinyi i bavi skupinom mjesnih nogometnih navijača- "furiozom". Dojučerašnji huligani mahom su zašli u srednje godine i pomalo zabasali u kriminal. Predvodi ih neprikosnoveni poglavica Kaszub (Zielinski) koji se- međutim- drži starinskog koda. Dio tog koda je da se ne petljaju u drogu.

Kaszubov brat Dawid (Banasiuk) otkačio se od huliganskog miljea i postao liječnik. Jednog mu dana pristupi bivša cura, policijska inspektorica (Ksiazkiewicz). Predloži mu da se ubaci u "furiozu", a njegov će brat zauzvrat biti izuzet iz optužnice. Dawid nevoljko pristane, brat i stara družbe svesrdno ga prime, no ispostavi se da svatko tu ima svoju skrivenu agendu: i Dawid, i policija, i lokalni mafijaš "Mrav", ali i neki od Kaszubovih sljedbenika.

"Furioza" je kompleksna, scenaristička (pre)razrađena gangsterska saga koja gledatelja podsjeti na mladog Scorsesea ili Michaela Manna. Film je izvanredno režiran, produciran i glumljen, redatelj je izvrsno iskoristio atmosferu tmurne post-sovjetske luke. Film je, ukratko, uzoran produkt zrele filmske industrije. No, postoji preduvjet da vam se svidi: morate biti tolerantni na mitologizaciju testosteronskih idiota.

FURIOZA (Poljska 2022), gangsterski triler, režija: Cyprian T. Olencki, uloge: Weronika Ksiazkiewicz, Mateusz Banasiuk, Wojcieh Zielinski, Netflix

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:56