NOVI NASLOVI

Serije u 2024: Četvrta sezona ‘Pravog detektiva‘ s Jodie Foster, povratak Ripleya Patricie Higsmith, nova sezona ‘Genijalne prijateljice‘...

Jodie Foster i Kali Reis, CHBO, Pravi detektiv

 Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
Nakon što je jedan od Batmanovih rivala (Joker) dobio film, Penguin će sad dobiti čitavu osmodijelnu seriju

PRAVI DETEKTIV: NOĆNA ZEMLJA (True Detective 4: Night Country, HBO Max) - 14. siječanj

Četvrta sezona serijske antologije "True Detective" prva je koju kao kreator ne potpisuje izvorni tvorac Nic Pizzolato. Umjesto njega, skrb je nad serijom preuzela meksička scenaristica Issa Lopez. Od prve sezone iz 2014. do danas inačice "True Detective" počivale su na istim polazišnim motivima (par detektiva i "hladni" slučaj) ali su se svaki put mijenjali ambijenti. Taj ambijent ovaj je put Aljaska u doba polarne noći. Glavnu ulogu glumi legendarna Jodie Foster kojoj je to prva važna TV uloga. Uz nju drugi detektivku glumi Kali Rais - inače profesionalna boksačica.

LOV NA ČOVJEKA (Manhunt, 2024, Apple TV+) - 15. ožujka

Sedmodijelna serija kreatorice Monice Beletsky temeljena je na povijesnom događaju: atentatu na predsjednika Abrahama Lincolna kojeg je 1865. počinio simpatizer Konfederacije, glumac John Wilkes Booth. Serija je temeljena na istoimenoj knjizi povjesničara Jamesa Swansona, te fokusirana ponajviše na dvanaestodnevnu potragu za počiniteljem atentata. Režiser serije je afroamerički redateljski veteran Carl Franklin, Hamish Linklater glumi Lincolna, a u glavnim ulogama Bootha i njegovog progonitelja su Anthony Boyle i Tobias Menzies.

GENIJALNA PRIJATELJICA: PRIČA O IZGUBLJENOJ DJEVOJČICI (Italija 2024, HBO) - ljeto

Niz serija prema ciklusu romana Elene Ferrante ove će godine dobiti svoje četvrto i završno poglavlje. Zaplet romana dovest će dvije junakinje –prijateljice do sedamdesetih, razdoblje tzv. olovnih godina. U seriji je u četvrtoj sezoni puno novosti. Režiju je prvi put preuzela Laura Bispuri, uvažena talijanska redateljica podrijetlom iz Albanije. Kako su junakinje sad odrasle, mijenjaju se i glumice. Lenu glumi možda najcjenjenija današnja talijanska glumica Alba Rohrwacher, a Lilu Irena Maiorino.

THE PENGUIN (HBO Max) - kasna jesen

Naslovni junak serije jedan je od standardnih i učestalih negativaca iz stripova o Batmanu. Nakon što je jedan od Batmanovih rivala (Joker) dobio film, Penguin će sad dobiti čitavu osmodijelnu seriju. Tvorac serije je Lauren Le Franc, a produkcija je (dakako) ona strip-izdavača DC. Penguina će prema najavama glumiti Chris Farrell, a režije se latio tvorac "Mare iz Easttowna" Craig Zobel.

RIPLEY (Netflix) - kasna jesen

Glasoviti holivudski scenaristički veteran Steven Zaillian najpoznatiji je po nizu scenarija za Scorsesea i Ridleya Scotta. Zaillian se ovdje pojavljuje kao tvorac osmodijelne serije nastale po djelima Patricije Highsmith. Naslovni lik - Ripley - beskrupulozni je prevarant koji se pojavljuje kao antijunak u više romana Highsmithove, a serija se navodno ponajviše temelji na prvom- "Talentirani Mr Ripley". Ripleya glumi Andrew Scott.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:11