KUSTURICA I GERGIJEV

Srpskom redatelju oduzeta filmska nagrada, a ruski dirigent dobio otkaz radi podrške Putinu

Emir Kusturica

 Tom Maelsa/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
‘Ja se nagrade jedva i sjećam, ali to mene ne uzbuđuje, neka oni tu nagradu uzmu, ako se ima što uzeti‘

Prije nekoliko je dana Jutarnji list pisao o otkazivanju nastupa slavnog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva zbog njegovog bliskog osobnog odnosa s ruskim predsjednikom Putinom te podrške koju mu pruža.

Planirani Gergijev nastup s Bečkom filharmonijom u Carnegie Hallu u New Yorku, otkazan je, dirigenta je napustio vlastiti management (njegov manager Marcus Felsner je rekao da mu je to "najtužniji dan u profesionalnom životu"), a brzo je uslijedio i ultimatum: javno se odrekni Putina ili slijedi otkaz u Münchenskoj filharmoniji, piše The Guardian. Budući da Gergijev nije ispunio zahtjev, za njega u Münchenskoj filharmoniji više nema mjesta, obznanio je danas gradonačelnik Münchena, Dieter Reiter, prenosi The Guardian.

Reiter je rekao da se Gergijev odbio beskompromisno ograditi od " Putinove burtalne ratne agresije protiv Ukrajine i Kijeva, njihovog grada partnera".

Jednog od najboljih svjetskih dirigenata odrekli su se i milanska Scala, Festspielhaus iz Baden-Badena te Elbphilharmonie iz Hamburga. Očekuje se da će, ako se dirigent ne ogradi od Putina, biti otkazan i festival na kojem je Gergijev s Rotterdamskom filharmonijom nastupao od 1996. godine.

U sličnoj se situaciji našao i srpski redatelj Emir Kusturica, kojem je oduzeta nagrada festivala Kristijan jer se izvještavalo da je uslijed ruske invazije u Ukrajini prihvatio voditi Središnje akademsko kazalište ruske vojske.

Ravnatelj Febiofesta Kamil Spačil podupro je inicijativu Fera Feniča, osnivača i počasnog predsjednika festivala, da se Kusturici oduzme nagrada, prenosi češka agencija ČTK.

Ubrzo se je oglasio i prozvani Kusturica, koji je informaciju da je postavljen za direktora Središnjeg akademskog kazališta ruske vojske, demantirao te je iznio pretpostavku da je do takvog zaključka došlo zbog povezanosti riječi "direktor" i "redatelj".

"Ja nisam nikakav direktor Teatra vojske Rusije, nego sam posljednja tri mjeseca razgovarao o mogućnosti postavljanja na scenu mojih filmova u kazališnoj formi" prenijeli su sa stranice Sputniknews na N1 BiH.

"Ja se nagrade jedva i sjećam, ali to mene ne uzbuđuje, neka oni tu nagradu uzmu, ako se ima što uzeti", rekao je te je dodao da je krenuo lov na vještice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:39