SILA SE BUDI

ŠTO ZNAMO O NOVIM RATOVIMA ZVIJEZDA? Nenad Polimac donosi detaljan pogled u novi nastavak najiščekivanijeg filma godine

Novi 'Ratovi zvijezda' sadržavat će sličnu dramsku okosnicu kao i prvi film iz 1977. u kojem su dominirala tri lika, Luke Skywalker, Han Solo i princeza Leia

"Dobar sam u čuvanju tajni”, upravo se pohvalio danas 64-godišnji Mark Hamill, kojem tvorci filma “Ratovi zvijezda: Sila se budi” nisu dozvolili pretjerano brbljanje s medijima, jer je sudbina Lukea Skywalkera jedna od rijetkih zagonetki predstojećeg spektakla. Glumca to osobito ne brine, već je bio u takvoj situaciji potkraj sedamdesetih, naime, tijekom snimanja filma “Imperij uzvraća udarac” nikom živom nije smio otkriti da mu je ultra zlikovac Darth Vader otac i izdržao je kušnju. Ovaj put je - kako tvrde - dramski zakret podjednako šokantan i glumac bi mogao biti kažnjen smanjenjem honorara ukoliko se nesmotreno izbrblja.

Novi “Ratovi zvijezda” imaju jednu od najčudnijih reklamnih kampanja u povijesti filma. Najprije smo upozoreni da apsolutno ništa nećemo doznati o fabuli prije premijere 14. prosinca u Los Angelesu (to je za samo tri tjedna), a zatim su nas mjesecima zasipali djelićima mozaika iz kojeg baš nije bilo tako teško složiti priču. Prvo su se pojavile kino najave u kojima su nam predstavljeni ključni likovi i situacije, svaka nova verzija sadržavala je malo bogatstvo informacija, a kada je nedavno zajamčeno da ih više neće biti, novi podaci nastavili su curiti putem tv najava.

Magazin Entertainment Weekly prije dva tjedna objavio je raskošno opremljeni dvobroj s pravim leksikonom podataka o novom filmu i upozorenjima što ćemo još doznati a što ne. Čak je i fascinantna izložba “Ratovi zvijezda i moć kostima”, koja će sve do rujna 2016. biti otvorena u njujorškom Discovery Times Square muzeju lukavo poslužila propagandi jer je pokazala dizajn i odjeću ne samo dosadašnjih nastavaka nego i filma “Sila se budi”. Naposljetku, u predstojećem intervjuu za Vanity Fair, tvorac serijala George Lucas objasnio je zašto napušta “Ratove zvijezda” (zašto ne, unosno je prodao svoj Lucasfilm Disneyju prije tri godine), ali je otkrio i važan element po priču. Toliko o čuvanju tajni.

Svjetleći mač

Novi “Ratovi zvijezda” sadržavat će sličnu dramsku okosnicu kao i prvi film iz 1977. u kojem su dominirala tri lika, Luke Skywalker, Han Solo i princeza Leia. Pojavljuju se oni i u ovom filmu, Han Solo zadržao je nekadašnji gard simpatičnog obješenjaka, Leia je sada generalica i kao da je melje kotač vremena, dok za Lukea nismo sigurni: on je za postojeće snage reda i zakona - tj. Prvi red koji kontrolira olujne jurišnike i bazu Ubojica zvijezda - postao negativni mit, zbog njega se raspao idilični poredak uspostavljen u finalu “Povratka jedija” iz 1983., a možda se prometnuo i u nešto drugo. Prošla su tri ili četiri desetljeća (službene verzije se razlikuju) i na sceni je troje novih protagonista. Prvi put će glavnu ulogu igrati Angloafrikanac, to je John Boyega koji se kao glumac kalio na londonskim pozornicama (roditelji su mu iz Nigerije), njegov lik zove se Finn, pripadao je olujnim jurišnicima prije no što se razočarao u postojeći poredak, a sada je postao odmetnik. Kako se vidjelo u najavama, on koristi svjetleći mač koji je nekad pripadao Lukeu, a prije toga Anakinu Skywalkeru, tj. Darthu Vaderu.

Unuci Dartha Vadera

Saveznik mu je srčana Rey, skupljačica upotrebljivog otpada na planetu Yukka. Znakovito je da je ona siroče, poput Lukea u prvoj trilogiji a donekle i Anakina u predtrilogiji (taj je valjda začet poput Krista, ima samo majku): prevladavajuće su teorije da je Rey Lukeova kći (a možda i Leie i Hana Sola), jer kako inače objasniti Lucasovu rečenicu u Vanity Fairu: “Želim vidjeti što se dogodilo s unucima Dartha Vadera”. Treći protagonist Poe Dameron ( Oscar Isaac jedini od troje glavnih glumaca ima već respektabilnu filmsku karijeru), pilot X-Winga, ljutih neprijatelja snaga Prvog reda, vjerojatno će imati poziciju koju je u prvim “Ratovima zvijezda” zauzimao Han Solo.

Kod negativaca dramski je raspon ovaj put razgranatiji, vrhovnog vođu Snokea, šefa Prvog reda, igra Andy Serkis, koji još od trilogije “Gospodara prstenova” nastupa pod najrazličitijim maskama, kako će ovaj put izgledati još ne znamo, jer je to uz Lukeovu sudbinu jedina uspješno sačuvana misterija. Njegovi su pobočnici Kylo Ren ( Adam Driver najpoznatiji je po seriji Lene Dunham “Djevojke”, a s Oscarom Isaacom igrao je u filmu braće Coen “Unutar Llewyna Davisa”), vrsni ratnik jako blizak Sili, te general Hux ( Domhnall Gleeson, sin sjajnog irskog karakternog glumca Brendana Gleesona, već je velika filmska faca), zapovjednik baze Ubojica zvijezda. Hoće li se ispostaviti da su Kylo Ren ili general Hux u nekakvom srodstvu s trojicom glavnih junaka? Ne mora biti, ali vidjet ćemo. Također, između Finna i Rey zasad se spominje samo prijateljska veza, no kad bi se “Ratovi zvijezda” ohrabrili na prvu međurasnu romansu, to bi bilo uistinu revolucionarno.

U utrci s ‘Avatarom’

Film će trajati - kako se doznaje - 135 minuta, što nije previše, poput drugog dijela “Šojke rugalice”, puno kraće od 148 minuta novog Jamesa Bonda, a strasni poklonici serijala morat će ostati do kraja odjavne špice jer će tada vidjeti nekoliko prizora iz “Odmetnika”, odvojka “Ratova zvijezda” najavljenog za prosinac naredne godine.

Komercijalne šanse? Ako je “Jurski svijet” postao dosad najgledaniji film sezone s trostruko slabijim marketingom no što ga ima “Sila se budi”, novi “Ratovi zvijezda” (ukupna cijena s reklamnim troškovima - 423 milijuna dolara) trebali bi doslovno eksplodirati na tržištu. Rekordno otvaranje “Jurskog svijeta” od 524 milijuna dolara bruto diljem svijeta bit će svakako nadmašeno, procjenjuje se da će u prvom vikendu zarada iznositi između 540 i 615 milijuna, a možda i više (samo u pretprodaji ulaznica u američkim kinima dosad je zgrnuto već preko 50 milijuna dolara), milijarda će biti premašena već narednog vikenda, a ni dvije milijarde nisu nedostižan cilj.

No može li “Sila se budi” svrgnuti “Avatara” s trona najvećeg hita svih vremena (2 milijarde i 788 milijuna dolara bruto zarade), to ćemo vidjeti. Novi nastavak trebao bi napokon potvrditi da serijal nije samo američki nego i svjetski fenomen, što je dosad uspjelo samo donekle tek Lucasovoj predtrilogiji, no s razgranavanjem multipleksa po Aziji, Rusiji i Latinskoj Americi to ne bi smio biti toliki problem. Hoće li “Sila se budi” imati efekt začudnosti koji je pretvorio “Avatar” u megahit? Najviše će o tome ovisiti hoćemo li narednih mjeseci dobiti novog šampiona kino blagajni.

Veliki test pred J. J. Abramsom

Jedna od zagonetki vezanih za ovaj film je i ta hoće li J.J. Abrams napokon napraviti odličan film. Njegovi televizijski “krediti” su impresivni, kultna serija “Izgubljeni” i vrlo dobra akcijska igrarija “Alias”, no na njima je radila prava vojska producenata i scenarista. Film “8mm” bio mu je odličan sve do završnice, no tada se sunovratio u ZF rutinu, a serijal “Zvjezdane staze” pod njegovom komandom uspješno je približen mlađoj generaciji, međutim, njegova dva dosadašnja izdanja imala su koliko vrlina toliko i mana: ima izrazito manjkav osjećaj za dramu, kinetika mu je važnija od suvisle priče, što se Georgeu Lucasu nikad ne bi moglo prigovoriti. Potonji se možda pokaže kao blagotvoran utjecaj, ipak ga je on preporučio kao novog redatelja i scenarista, neprestano su komunicirali tijekom priprema i snimanja, pa možda od svega toga i bude dobrih rezultata.

Protagonisti

Glavni junak novih Ratova zvijezda je Finn, koji je pripadao olujnim jurišnicima prije nego se razočarao u postojeći poredak, a sada je postao odmetnik. Saveznik mu je Rey, skupljačica upotrebljivog otpada na planetu Yukka. Treći protagonist je Poe Dameron, pilot X-Winga, ljutih neprijatelja snaga Prvog reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:31