NAVIJAČKA KOMEDIJA

USPJEH FILMA 'ZG80' U PRVOM KINO VIKENDU Jedno od najboljih vikend otvaranja u Hrvatskoj

Po broju gledatelja u prvom vikendu prikazivanja 'ZG80' našao se iza 'Svećenikove djece', s 33.759 gledatelja i 'Šegrta Hlapića' s 21.693 gledatelja

ZAGREB - Dugometražni prvijenac Igora Šeregija 'ZG80' u prvom vikendu prikazivanja pogledalo je ukupno 13.810 gledatelja, što je jedno od najuspješnijih vikend otvaranja hrvatskog filma od osamostaljenja, izvijestio je distributer 2iFilm.

Najavljen kao "navijačka komedija", film 'ZG80' krenuo je u kinodistribuciju diljem Hrvatske prošli tjedan, čemu je prethodila i mala turneja po nezavisnim hrvatskim kinima. 

'ZG80' prati skupinu Dinamovih navijača koji odlaze u Beograd na utakmicu s Crvenom Zvezdom. Gostovanje obojano 'kulturom nasilja' između navijača suprotnih klubova više nego nogometom, u pratnji rastućih nacionalnih tenzija oslikava vrijeme s kraja osamdesetih kada je, u ozračju pojačanih nacionalnih tenzija, navijanje imalo dodatnu dimenziju, uspjevši na tribinama privremeno ujediniti čak i navijače Dinama i Hajduka. 

Riječ je o, barem što se likova tiče, svojevrsnom prednastavku filma 'Metastaze' Branka Schmidta, a među glavnim navijačima je Krpa (Rene Bitorajac). Buba, Fićo, Kizo, nekoliko članova Bad Blue Boysa i mladi Krpa kreću u avanturu života, a pridružuje im se i nešto "torcidaša" koji žele izravnati stare račune s "delijama". Na beogradskim ulicama nastaje pravi rat, a najveći izazov navijačima je kako se probiti do vlaka koji će ih vratiti kući. 

U filmu glume još Marko Cindrić, Filip Detelić, Mario Petreković, Nikola Rakočević i Danica Maksimović, a pojavljuju se i Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Mijo Jurišić, Marko Janketić, Mladen Andrejević, Tarik Filipović, Nataša Dangubić, Barbara Nola, Srđan Miletić, Igor Hamer. 

Ta filmska priča o nostalgiji, prijateljstvu i surovosti nastala je prema scenariju Ive Balenovića i Roberta Cukine, producenti su Ljubo Zdjelarević i Tomislav Vujić iz produkcijske kuće Kinoteka, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.

Po broju gledatelja u prvom vikendu prikazivanja 'ZG80' našao se iza 'Svećenikove djece', s 33.759 gledatelja i 'Šegrta Hlapića' s 21.693 gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:52