Fesival pričanja priča

‘Ajte vi, svitu, lipo doma‘... Priče turističkih vodiča među temama popularnog Pričigina u Splitu

Atmosfera s prošlogodišnjeg Pričigina

 Ante Cizmic/Cropix
Autorske večeri Festivala ugostit će glazbenicu Amiru Medunjanin i glumca Radu Šerbedžiju

Počinje šesnaesti Festival pričanja priča ‘Pričigin‘. Umjetnička direktorica Patricija Horvat tim povodom napisala je: "Kad me krajem te, sad već prilično davne 2009. godine, u čije sam proljeće pokrenula književni program „Bookvica“ u splitskom Quasimodu, Renato upitao bih li vodila jednu večer Pričigina, bila mi je to golema čast. Pričigin je već tada bio pojam na lokalnoj kulturnoj sceni i privlačio je sve više publike. Renato i barba Pero povjerili su mi odabir gostiju i vođenje prve večeri festivala – večeri hrvatskih pisaca i spisateljica. Gradsko kazalište lutaka bilo je krcato, pljesak nakon svake priče zaglušan. A moje srce prepuno. I jednako je tako moje srce bilo puno svake sljedeće godine, prvog dana festivala, kada bih izašla pred sve mnogobrojniju publiku, uvijek u veselom društvu spisateljica i spisatelja, i zajedno s publikom uživala u njihovim pričama. Iz godine u godinu fama o Pričiginu sve je više rasla i sve su mi češće autorice i autori koje sam pozivala govorili kako imaju tremu, jer nije lako izaći pred nekoliko stotina ljudi. A ja bih ih uvijek uvjeravala u ono što dobro znam i što bi se svaki put potvrdilo: da će dobrohotna pričiginska publika razdraganim pljeskom nagraditi čak i nesigurnost ili zamuckivanje, ako ih bude".

I tako je prošlo trinaest godina, uvijek u smijehu i veselju, uvijek punog srca. Samo jedne od tih godina, zbog pandemije, Pričigin se nije održao.

Ponudili su joj, potom, da preuzme vodstvo Pričigina: "Nisam im baš sasvim povjerovala i odbila sam ih uvjerena da je to samo faza koja će ih proći. No onda je došao 13. rujna, prvi dan 15. Pričigina, i nakon što sam čula njih dvojicu kako sasvim ozbiljno objavljuju okupljenima u Domu mladih da je to posljednji Pričigin, i nakon što sam još jednom stupila pred masu gledatelja koji su bodrili sve pripovjedačice i pripovjedače, ponovno sam došla kući punog srca, samo što je taj put osim ushita u njemu bila i tuga. Mučila me pomisao da će se Pričigin doista ugasiti. Sljedećeg sam jutra barba Peri i Renatu poslala mail: Vrijedi li još ona vaša ponuda? Odgovor je bio potvrdan.

Na novom Pričiginu radi s Majom Vrančić i Viktoriom Šižgorić Zorić.

Program je sljedeći: pvog dana Festivala u Amfiteatru Doma mladih gosti (Sanja Baković, Lidija Deduš, Siniša Pavić, Andrija Škare, Davor Špišić, Marina Vujčić) će pričati o inflaciji. Uslijedit će "Sevdah kao priča u pjesmi" s gošćom Amirom Medunjanin te Klub Kocka: Pričiginski party.

Drugog dana će gosti Đorđe Gregović (CG), Nikola Kuprešanin (HR), Aleksandar Prokopiev (MAK), Nenad Škaljac (HR), Goran Vojnović (SLO) pričati na temu "Lijepa vaša: "Sram me i stid bilo!", dok će priče turističkih vodiča "Ajte vi, svitu, lipo doma" pripovijedati Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić, Ivica Profaca.

"Sa Zagrebačke gore nikad ne vidi se more" tema je o kojoj će Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić, Igor Tomljenović govoriti dan nakon. Istoga dana PR-ovske će priče (‘Kako prodati bijele bubrege‘) okupiti Željka Ercega, Krešimira Macana, Ankicu Mamić, Jerka Trogrlića, Gordana Turkovića.

Predzadnji dan Festivala započet će splitske spisateljice i pisci pričama o blamaži (‘Zemljo, otvori se‘). Gosti su Marijo Glavaš, Aleksandra Kardum, Siniša Kekez, Miro Morović, Boris Škifić. Gost autorske večeri "Radujte se, narodi" bit će Rade Šerbedžija.

Posljednjeg dana Festivala očekuje se Dječji Pričigin ‘PriČAgin" u "Gradskoj knjižnici Marka Marulića", a ‘Pričigin‘ će zatvoriti hommage Miljenku Smoji (‘Moglo je i svršit gore‘) u Oštariji u Viđakovi. Gosti su Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Siniša Reljić, Željko Rogošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:18