David Oštrek

Bivši KUD-ovac i baby bas koji je radio s Mehtom iduće sezone pjeva u HNK

David Oštrek, priv album

Hrvatska operna akademija našeg mladog basa koji radi u Staatrsoperi

Počela je još jedna Hrvatska operna akademija, prvi ljetni edukativni program za muzičare u zemlji, koja traje do 13. kolovoza, a i ove godine održava se u Varaždinu.

Akademiju je lani osnovao David Oštrek, baby bas, naš čovjek u Berlinu, bivši KUD-ovac i tamburaš koj je, krenuvši iz Donjeg Makojišća blizu Novog Marofa, mjesta s desetak stanovnika, te školujući se u Beču, u 15 godina poslije postao nositelj velikih uloga u jednoj od najvažnijih opernih kuća Europe i svijeta, u Staatsoperi Unter den Linden čiji je glavni mentor, doživotni glazbeni direktor, veliki maestro Daniel Barenboim, među ostalim, čuven i po zaslugama za revitalizaciju Wagnera u Izraelu.

- Hrvatska operna akademija treba postati glavno odredište za mlade operne umjetnike iz cijelog svijeta - kaže David, a program njegove Akademije nudi obuku u svim aspektima operne izvedbe, od glasa i glume do mentorstva u karijeri. Mentori koje angažira Akademija su profesionalci svjetske klase. Ove godine Akademija okuplja sudionike iz SAD-a, Meksika, Kanade, Kazahstana, Južne Koreje, Austrije, Grčke, Španjolske i drugih zemalja.

image

David Oštrek, privatni album

image

David Oštrek, privatni album

Akademija će organizirati i izvedbu barokne opere "Didona i Eneja" Henryja Purcella, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, 12. i 13. kolovoza.

Ravnat će Darijan Ivezić, a redatelj je Taro Morikawa. U produkciji sudjeluju i Varaždinski komorni orkestar i zbor Via.

Kad je riječ o recentnim događanjima u karijeri pjevača osnivača Akademije, on je u ovoj sezoni u Staatsoperi, uz ostalo, pjevao Don Basilia u Rossinijevom "Seviljskom brijaču, Collinea u Puccinijevoj operi "La Boheme", a surađivao je i s berlinskim Theaterom im Delphi kroz operu "Talijanka u Alžiru". U Deutsche operi pjevao je protekle sezone Židova u "Salomi". Pjeva u Staatsoperi repertoarno i Mandarina u "Turandot" - u operi koja libretom prikazuje happy end između dvoje fanatičnih aktera, koje će spojiti jedan kviz, nekovrsni ruski rulet, surađivao je s čuvenim Zubinom Mehtom. Radio je s još nekima od najčuvenijih dirigenata, i s Antoniom Pappanom te Simonom Rattleom.

Uloga Monteronea

Nova je vijest da će iduće sezone David konačno prvi put stati na pozornicu HNK Zagreb, ulogom Monteronea u premijeri Verdijeva "Rigoletta".

- HNK me dočekao apsolutno široke ruke. Na žalost, trenutno nemam mogućnosti prihvatiti više stvari u Zagrebu, zbog angažmana u Berlinu. Idući put, zašto ne - govori mladi bas koji je ponosan i na to da je pjevao u Handelovu "Uskrsnuću" na festivalu u Halleu, u kompozitorovu rodnom mjestu, te snimio CD s tim oratorijem. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:29