KONCERT

CIKLUS LISINSKI Tarbuk ravna izvedbom slavne Devete simfonije Ludwiga van Beethovena

Mladen Tarbuk
 Davor Pongračić / CROPIX

U ciklusu Lisinski subotom sutra će u 19.30 sati biti održan koncert Simfonijskog orkestra te zbora i solista Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koji će pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti glasovitu Devetu simfoniju u d-molu, op. 125.

Ovaj se zagrebački koncert održava u povodu 350 godina Sveučilišta u Zagrebu i ususret 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena, zbog čega je za ovu prigodu odabrano jedno od njegovih najčuvenijih djela.

Beethovenov je buntovnički duh prvi put u povijesti hrabro u simfonijsko glazbeno tkivo uveo ljudski glas koji pjeva Schillerovu “An die Freude”, simbol moralnih i društvenih vrijednosti zapadnoga svijeta - bratstva i zajedništva. Taj impresivni stavak djela smatra se jednim od najboljih Beethovenovih ostvarenja i najvećih postignuća u povijesti zapadne glazbe.

“Mladost, poletnost, kreativnost i neiscrpna energija studenata Muzičke akademije zasigurno će pridonijeti dojmljivosti i snazi izvedbe jednoga od najveličanstvenijih glazbenih djela te učiniti da koncertna večer u kojoj se izvodi to djelo ostane u trajnom sjećanju”, najavljuju iz Lisinskog.

Na zagrebačkom koncertu pjevaju Capella Odak, Darija Auguštan, Emilia Rukavina, Roko Radovan te Miha Bole. Dirigira Mladen Tarbuk, a zbor vodi Jasenka Ostojić.

Osim u Zagrebu, Beethovenu, koji je živio od 1770. do 1827. godine, odavat će se počast diljem svijeta, a posebice u njegovu rodnom Bonnu, koji će cijele sljedeće godine biti središte poklonika djela toga glazbenog velikana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:34