MUZIČKI BIENNALE

Deset dana suvremene glazbe imat će finale u operi ‘Lennon‘ bivšeg predsjednika Ive Josipovića

Muzički biennale Zagreb, konferencija za novinare

 /Vedran Metelko
Biennale počinje u četvrtak 13. travnja u 19.30 h u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz svečano otvaranje i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije

U prostoru dokukina Kulturno informativnog centra – KIC održala se konferencija za medije povodom 32. izdanja festivala Muzički biennale Zagreb koji će početi u četvrtak, 13. travnja u 19:30 h u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz svečano otvaranje i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Izvodit će skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila.

Ovogodišnje izdanje 32. Muzičkog biennala Zagreb u fokus stavlja priču o ekološkoj održivosti i tehnološkom napretku te je započeo već 29. ožujka zanimljivim predbiennalskim programom, a trajat će do 22. travnja, kad će biti zatvoren praizvedbom opere Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a skladatelja Ive Josipovića.

Program i sadržaj ovogodišnjeg izdanja predstavili su umjetnička ravnateljica festivala, Margareta Ferek - Petrić i članovi programskog tima: izvršna producentica i programska voditeljica MBZ programa za djecu i mlade Nina Čalopek, dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender, novomedijski umjetnik Bojan Gagić, jazz novinar i publicist Davor Hrvoj te vizualna umjetnica i kuratorica programa instalacija i multimedije Sara Salamon.

"Muzički biennale Zagreb je ove godine prerastao u jedan fascinantan organizam čiji sustav organa teži skladnom funkcioniranju, kako bi se razvijao dalje i spremno reagirao na sve podražaje. Ponekad bučno čudovište, često oaza skoro nečujnih tonova, biennale će vas u ovogodišnjem izdanju iznenaditi, začuditi, očarati i sasvim sigurno potaknuti da otvorite svoje uši i svoj um. U ovogodišnjem izdanju dovodimo publici najzanimljivije svjetske skladatelje današnjice, nezaobilazne ličnosti hrvatske glazbene scene, međunarodne koprodukcije s najboljjim ansamblima za suvremenu glazbu u svijetu koje omogućavaju izvođenje djela koja smo naručili više puta i povezivanje Muzičkog biennala Zagreb sa svjetskim pozornicama. Promatrajući ulogu festivala u današnjem društvu, principi po kojima je stvoren program ne samo da korespondiraju s potrebama aktera i ljubitelja širokog spektra suvremene glazbe, oni podržavaju mogućnost da se festivalom pokaže težnja prema stabilnijem, zdravijem i konstruktivnijem svijetu i pošalje jasna poruka da je scena suvremene glazbe sposobna ponuditi prave impulse, ideje i zvukove kao refleksiju na ono što ju okružuje.." - istaknula je na konferenciji za medije Margareta Ferek-Petrić, umjetnička ravnateljica MBZ-a, koja se ovim izdanjem i oprašta od vođenja festivala.

image

Svirkaonica

/Matej Grgić

Iduća dva izdanja festivala 2025. i 2027. godine vodit će trojica istaknutih skladatelja i članova Hrvatskog društva skladatelja – Ivan Josip Skender, Davor Vincze i Tomislav Oliver.

Nakon svečanog otvaranja koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a u Lisinskom, festival seli u Pogon Jedinstvo gdje će se zagrebačkoj publici predstaviti jedinstveni ansambl zeitkratzer svojim eklektičnim glazbenim rukopisom. Program je to koji spaja naizgled nespojivo – skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk, inovatora i pionira elektroničke glazbe i novog zvuka.

Ovogodišnji Muzički biennale Zagreb nastavlja svoju misiju sustavnog podržavanja i promicanja suvremenog glazbenog stvaralaštva i nastanka novih djela. U programu će biti predstavljeno više od 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica i skladatelja. Među njima su i mlade regionalne skladateljice i skladatelji Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik i Helena Skljarov čija djela su inspirirana osobnim ili posrednim iskustvima rata i tranzicije u postjugoslavenskim društvima. Umjetnice su to i umjetnici koji glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja. Pod naslovom BALKAN AFFAIRS njihove skladbe izvest će svjetski renomiran ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart u Laubi 16. travnja u 18 sati.

Neue Vocalsolisten Stuttgart predstavit će se publici i izvedbom skladbe Immaterial za šest ozvučenih glasova skladateljice Chaye Czernowin, koja će uz Olgu Neuwirth, Clemensa Gadenstättera i Francka Bedrossiana voditi ovogodišnji skladateljski Masterclass. Rezidencijalni ansambl masterclassa, ali i cijelog festivala, renomirani je austrijski ansambl Klangforum Wien koji će održati dva koncerta. U nedjelju, 16. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih uz djela Chaye Czernowin predstavit će se i dvije hrvatske skladateljice – Mirela Ivičević i Sara Glojnarić, dok će program FRAKCIJE/ISKRE koji će izvesti 19. travnja u Lisinskom biti posvećen skladateljicama i skladateljima voditeljima ovogodišnjeg masterclassa.

I ove godine nastavlja se suradnja sa dva velika domaća ansambla klasične glazbe – Zborom Hrvatske Radiotelevizije i Zagrebačkom filharmonijom. U sklopu ciklusa Sfumato Zbor HRT-a će nastupiti u utorak, 18. travnja u Laubi pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvest će djela Györgyja Ligetija, Juga Markovića, Uroša Rojka, Sanje Drakulić i Velja Tormisa, a program će konceptualno zaokružiti izvedba skladbe legendarnog američkog skladatelja Johna Cagea Living Room Music, u kojoj izvođači zamjenjuju klasične instrumente za uobičajene objekte iz dnevne sobe jednog tipičnog kućanstva.

image
/Matej Grgić

Zagrebačka filharmonija nastupit će u petak, 21. travnja, pod ravnanjem dirigentice Yalde Zamani, jedne od najstrastvenijih promicateljica i interpretkinja suvremene glazbe u svojoj generaciji. Iz programa koncerta izdvajamo uzbudljivo djelo Francka Bedrossiana Koncert Don Quijote u kojem će legendarne junake svjetske književnosti, Don Quijotea i Sancha Panzu, utjeloviti pijanist Christoph Grund i virtuozna udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić, a između orkestralnih djela sopranistica Laura Muller izvodit će Recitacije grčko-francuskog skladatelja Georgesa Aperghisa.

Od 2019. godine Muzički biennale Zagreb dio svog programa posvećuje razvoju nove publike – djeci i mladima. U sklopu ovogodišnjeg MBZ Festival za VELIKE malene bit će predstavljena prva opera za bebe, glazbeno-senzorno iskustvo za djecu između prve i treće godine života. Iza koncepta stoji tim autorica i izvođačica (Ivana Đula, Selena Gazda, Lucija Stanojević, Irma Unušić i Tena Novak Vincek), a izvest će je sopranistice Ivana Lazar i Mima Karaula, glazbeno-senzorno iskustvo za djecu između prve i treće godine života. Opera će biti izvedena 22. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Humanitarni projekt Raspjevane priče posvećen je djeci iz Ukrajine koja odrastaju daleko od kuće, te će se izvedbama prikupljatisredstva za njihovo obrazovanje u Hrvatskoj. Uglazbljene verzije odabranih djela ukrajinske dječje književnosti izvest će Ivanka Mazurkijević, Damir Martinović Mrle i Maja Rivić uz glazbu Ivane Kiš. Novi interaktivni pristup učenju glazbe predstavit će glazbena pedagoginja Lucija Stanojević programom Svirkaonica.

Festival će biti zatvoren 22. travnja praizvedbom jednog od najiščekivanijih glazbeno-scenskih djela ovog desetljeća – opere Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera će biti izvedena u režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.

Osim bogatog koncertnog programa, važan dio ovog izdanja Muzičkog biennalea Zagreb je i program instalacije i multimedije. Priču o reciklaži i prenamjeni otpadnih materijala, kreativnoj primjeni tehnologije u umjetnosti i međuigri namjernog te "slučajnog" muziciranja dočarat će koncertno-zvučna instalacija Die Maschinen. Autori i glazbenici Paul Skrepek i Andreas Platzer konstruirali su pomoću prikupljenih otpadnih materijala i odbačenih predmeta instrumente koji istovremeno "žive" i kao samostalna zvučna instalacija. Instalacija će biti izložena u Laubi od 14. do 16. travnja.

Skladatelj i intermedijalni umjetnik Marko Ciciliani predstavit će u Tehničkom muzeju 15. travnja svoj rad SkyIAR, multimedijski koncert s elementima instalacije, koji će izaći i u javne prostore nizom plakata s QR kodovima sa skladbama za proširenu stvarnost.

Iščitavajući stripove 50-ih godina, Ciciliani iza sveprisutnog tehnooptimizma iščitava jasnu težnju za društvenom podjelom u najširem smislu, koja je dovela do agresije prema okolišu, pokoravanja novih teritorija i eksploatacije prirodnih resursa. Ciciliani ističe međuzavisnost čovjeka i okoliša kao najrelevantniju temu u jeku klimatske krize s kojom se suočavamo.

Muzički biennale Zagreb provodi se u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja. Održava se pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, uz važnu podršku Ministarstva kulture i medija i Ureda za kulturu međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo grada Zagreba. MBZ posebno zahvaljuje na podršci Ernst von Siemens Musikstiftung i Erste banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:13