SLAVLJE U CANKARJEVU DOMU

RASPRODAN KONCERT U LJUBLJANI Rođendanska folk-rock misa Vlade Kreslina

 Davor Pongračić/Cropix

Dvadeset i prvu godinu zaredom najpopularniji slovenski kantautor Vlado Kreslin rasprodao je veliku dvoranu Cankarjeva doma.

Kreslin je simbol slovenske kako rock tako i folk-glazbe, njegove pjesme izvode se i na sprovodima i na svadbama, a sve ono što je činio posljednjih 30 godina karijere u netom navršenih 60 godina života krasno se prelomilo na “slavljeničkom” koncertu.

Prvi dio koncerta bio je na tragu roots rocka s efektnim mijenama instrumentarija i ugođaja Kreslinovih, hrvatskoj publici slabo poznatih pjesama, a nakon pauze i tri skladbe s članovima nekadašnjeg mu benda Martin Krpan, uslijedilo je uzbudljivo “krštenje” pučkih, odnosno kako bi Slovenci rekli “ljudskih” pjesama s dylanovskim, petty-jevskim, byrdsovskim, bandovskim i springsteenovskim rockom.

Prema kraju nastupa Kreslinovo selo Beltinci iz Prekmurja se preselilo u Mississippi, da bi finale s “Poj mi pesem”, tijekom koje je na pozornici uz Kreslina pjevao i svirao 21 glazbenik, podsjetilo na Mardi Gras povorke u New Orleansu. A sugestivna interpretacija Sinatrina hita “My Way” uz crkvene orgulje bila je primjeren završetak veličanstvene Kreslinove folk-rock mise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:55