KONCERT U TVORNICI KULTURE

VIDEO: U ZAGREB STIŽE GORAN TRAJKOSKI Padot na Vizantija, Mizar i Anastasija kultni su bendovi koji su obilježili karijeru genijalnog Makedonca

Goran Trajkoski
 Gotra S. Dimovski
 

Goran Trajkoski, makedonski glazbenik i član nekih od najvažnijih regionalnih dark wave bendova, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u utorak, 14. siječnja 2020.

Padot na Vizantija, Mizar ili Anastasija samo su neki od bendova čiji je član ili osnivač bio ovaj eminentni makedonski glazbenik. Pod svjetla svjetske javnosti došao je kao frontmen benda Anastasija čija glazba je bila uvrštena na soundtrack za Oscara nominiranog filma "Before the Rain" u režiji Milča Mančevskog, a prodan je u tisućama primjeraka diljem svijeta, čime je ovaj album označio veliku prekretnicu.

Glazbenu karijeru Trajkoski je započeo 1979. kao vokal punk rock benda Afektivan naboj u rodnoj Strugi, a nakon preseljenja u Skopje pridružio se bendu Saraceni. Postaje i pjevač makedonske utjecajne grupe iz '80-ih Padot na Vizantija, a kultni art rock bend ostao je zapamćen po albumu “Pochetok i kraj”. Kao basist grupe Mizar ostao je upisan u povijest kroz 1986. i 1987. godinu.

Gotra S. Dimovski

Kultni bend koji je osnovan 1983. zbog stavova i avangardnog izričaja bio je pod povećalom tadašnje vlasti. Njihova glazbena ideologija - fuzija gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne glazbe - bila je zvijezda vodilja cijeloj generaciji.

Nakon što se Mizar ponovno okupio, od 2001. Trajkoski je član i frontmen benda. Jedan od najdužih staževa svakako je imao kao pjevač u bendu Anastasija, a Goran je uz hvaljeni soundtrack za film "Before The Rain" sudjelovao i u bogatoj diskografiji benda koju čini EP “By The Rivers Of Babylon”, kao i albumi "Poeta Negra", "Melourgia" te "Nocturnal", gdje su uključili elemente elektroničke glazbe.

Trajkoski neprestano djeluje u glazbenom svijetu, a aktivan je i sa solo projektima, pa tako stvara i elektroničku glazbu pod pseudonimom Gotra (Готра), a bavi se i skladanjem glazbe za filmove te kazalište. Najnoviji solo albumi uključuju izdanja iz 2017. “Na Svetov Ubavina” i “Teshkiot glas na novite himni”, a autorski se poigrava elementima etna i mračne elektronike.

Prilika za vidjeti ovog glazbenika i umjetnika bit će u Tvornici kulture kad će samostalnim koncertom predstaviti cijeli opus svoga rada. Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kuna u pretprodaji te 80 kuna na dan koncerta. Službena prodajna mjesta su Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1), Aquarius CD shop (Varšavska 13), Dancing Bear (Gundulićeva 7), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), prodajna mjesta Entria i www.entrio.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:42