KONCERT U LAUBI

Zagrebačka filharmonija prisjetila se jednog od svojih najvećih dirigenata

Tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije u Laubi bio je posvećen dr. Milanu Horvatu, jednom od njenih dirigenata/ravnatelja koji su za ansambl najviše učinili
 
 Ronald Goršić/Cropix
Posvetu Milanu Horvatu izveli su u iznimno akustičnom prostoru poznate galerije u kojem se svi dobro osjećaju

Milček bi sigurno bio zadovoljan! Zagrebačka filharmonija i ove mu je godine 29. siječnja priredila koncert In memoriam prisjetivši se jednog od svojih dirigenata/ravnatelja koji su za ansambl najviše učinili.

Uz Lovru pl. Matačića, dr. Milan Horvat (1919. - 2014.), hrvatski drigent svjetske karijere, bio je i ostat će svojim interpretacijama trajno utkan u najveće umjetničke dosege Zagrebačke filharmonije (i opere HNK u Zagrebu) u dodanašnjoj povijesti.

Koliko su Matačića glazbenici i publika voljeli zbog njegove neopisive izvanjske ležernosti koja je rađala bujnu glazbu, toliko je Horvat, zvan od milja Milček, ostavio najdublji trag kao glazbenik željezne memorije i discipline, a nju je tražio i od orkestra, golema repertoara a posebno kao dirigent velikih djela 20. st. i promicatelj hrvatske suvremene glazbe. Ni jedan ni drugi nisu ostavili dostojne nasljednike, jer takvi se rađaju, koji bi uz velike inozemne karijere trajno ostali vezani za Zagreb, za jedan ansambl, kako su to činili Matačić i Horvat uz Zagrebačku filharmoniju! Glavnica njihove ostavštine ostala je nedodirljiva, a kamate i dalje pristižu s novim generacijama glazbenika.

image
Filharmoničarima se pridružio slovenski dirigent Simon Krečič, umjetnički ravnatelj Mariborske opere
Ronald Goršić/Cropix

Ovaj put u sjajnom prostoru Laube, iznimno akustičnom prostoru u kojem se svi dobro osjećaju, Filharmoničarima se pridružio slovenski dirigent Simon Krečič, umjetnički ravnatelj Mariborske opere, ostvarivši u spomen Milanu Horvatu izvrsne izvedbe 5. simfonije u B-duru, D 485 Franza Schuberta i 6. "Pastoralne" u F-duru, op. 68 Ludwiga van Beethovena. Okupana bistrim zvukom Lauba je zvonila u čaroliji Schubertova instrumentalnog pjeva a Beethoven je od Krečića i orkestra s pojedinim solo nastupima puhača, odličnom timpanisticom a osobito blagim gudačima u "Prizoru na potoku" dobio svoj san pastorale koji će nas još dugo pratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:11