MEDIJSKI SPEKTAKL

Jalta, Jalta stiže na Zlatni Studio: ‘Snimali smo i dronom, a ostalo je tajna do prijenosa uživo‘

Jalta, Jalta

 Neja Markičević/cropix
Ove će se godine obilježiti 50. obljetnica legendarnog mjuzikla iz 1972. godine

Neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu, neka naša Zemlja sva postane sretna. Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina livada iz sna...., odjekivalo je Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija. Subota je poslijepodne i Komedijin ansambl nakon dvije godine stanke ponovno izvodi glavni song najuspješnijeg hrvatskog mjuzikla "Jalta, Jalta" uz koji su u proteklih pet desetljeća stasale brojne generacije. No članovi Komedije nisu se okupili zato što se "Jalta", to znamenito djelo skladatelja Alfija Kabilja za koji je libreto napisao Milan Grgić, a redateljski postavio Vlado Štefančić, vraća uskoro na program Komedije, već je povod peta dodjela najveće medijske nagrade Zlatni Studio Jutarnjeg lista.

Ne propustite medijski spektakl u prijenosu uživo, 4. veljače na HRT-u

image
Neja Markicevic/Cropix

Veliki glazbeno-scenski spektakl i dodjela priznanja najboljima iz područja televizije, radija, glazbe, filma i kazališta održat će se u petak 4. veljače u studiju "Anton Marti" s izravnim prijenosom na Prvom programu HTV-a s početkom u 20 sati. A pjesma "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" bit će dio ovogodišnjeg programa Zlatnog Studija kako bi se odalo priznanje tom izuzetnom djelu koje slavi 50 godina postojanja i koji je, prema Komedijinim podacima, u tih pola stoljeća izveden impozantna 773 puta. No, subotnje snimanje u Komediji tek je dio produkcije tog glavnog glazbenog broja programa Zlatnog Studija, a tek ćemo u izravnom prijenosu otkriti kako će izgledati izvedba pjesme "Neka cijeli ovaj svijet" u finalu.

image
Neja Markičević/Cropix

- Vrlo je zanimljiva priča o ovom glazbenom broju. Počeli smo od toga da je, nakon praizvedbe, 7. siječnja 1972. godine bila službena premijera mjuzikla i ove je godine njezina 50. obljetnica. Kako se taj datum znakovito pojavio, odlučili smo naše finale dodjele spojiti s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću - objašnjava nam redatelj dodjele Zlatnog Studija Ivan Miladinov. Snimatelji Hanza Medije Jure Cukar i Jakov Novak snimali su s tri postavljene kamere u Komediji, a pored toga u ovaj projekt uključeno je bilo i snimanje dronom.

Misteriozni kadrovi

- Vidio sam jednu sjajnu snimku koju je isti kolega snimio dronom u Šibeniku, u Kući umjetnosti Arsen, i to me ponukalo da i ovo snimimo na sličan način. Jer dron je mali i može ući bilo gdje, a ovdje smo tako naglasili kazalište Komedija koje je ishodište svega ovoga o čemu pričamo - objašnjava Miladinov. Za njega ovaj projekt ima i dodatni značaj, što i ne čudi s obzirom na to da je njegova majka Sanda Langerholz Miladinov, slavna glumica i pjevačica koja je prva utjelovila lik Nine Filipovne, domarke vile Aramovski, bila dio te prve glavne postave "Jalte" koju su, uz nju, činili Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry.

image

Jalta, Jalta

Neja Markicevic/Cropix

- Da, emotivan mi je broj. Bio sam na dosta predstava, ali srećom nas nisu roditelji često vodili na probe, kao što to obično znaju njihove kolege, barem smo se od toga izvukli. Ali puno smo je slušali i često smo dolazili na predstave. Sjećam se kad sam bio mali, kako sam se na onu scenu s agentima u drugom činu rasplakao od straha. Rekao bih samo da će mami biti drago kad vidi ovaj naš hommage "Jalti" - zaključio je Miladinov.

image
Neja Markičević/Cropix

Okupljanje u Komediji bilo je zakazano u 15, a početak snimanja u 16 sati. Izvođači su prvo morali u šminku, a trebalo je uskočiti i u kostime.

- Tko nije stao u kostim, imao je dva tjedna da smršavi - u šali viče glumcima Komedijina kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina. Napola je to šala jer se korona, zbog koje nisu mogli raditi, odrazila i na kilograme nekih izvođača.

- Nakon 12 godina stala sam u taj isti kostim. Istina, malo puca na meni, ali sam ipak stala, iako sam se jutros pitala hoću li moći - smije se Sandra Bagarić koja je jedna od devet solista iz "Jalte" koji su sudjelovali u subotnjem snimanju. Tu je i Danijela Pintarić s kojom Bagarić u alternaciji igra Ninu Filipovnu, (treća je Renata Sabljak, ali ona nije mogla doći), Mila Elegović, Đani Stipaničev, Adam Končić, Mirela Brekalo Popović, Ronald Žlabur, Adalbert Turner i Dražen Bratulić.

image
Neja Markičević/Cropix

Oni su glumačka postava "Jalte" koja je, nakon 16 godina stanke, 2010. obnovljena i vraćena na Komedijin program.

- Iza nas je više od 200 izvedbi koje smo kontinuirano odigrali sve do korone, koja nas je zaustavila, inače bi taj broj bio i veći. Igram ruskog sobara Grišu u alternaciji s Davorom Radićem, prvakom HNK. Na žalost, neki od članova ekipe više nisu s nama: zauvijek su nas napustili Boris Pavlenić, koji je u originalnoj "Jalti" igrao Grišu, a u drugoj, ruskog generala, a nedavno smo se oprostili i od Ranka Tihomirovića koji je glumio američkog generala u prvoj postavi - odaje počast preminulim kolegama Đani Stipaničev dok čeka poziv preko razglasa koji oglašava kada se trebaju pojaviti na pozornici. S tekstom, kaže, nema problema, nije ga morao niti ponavljati, iako su od zadnjeg nastupa prošle dvije godine.

image
Neja Markičević/Cropix

- Mi u kazalištu kažemo da je to autopilot, toliko nam je pod kožom i u podsvijesti ta uloga. A stati ponovno u isti kostim? To je bolna točka. Tu svi osciliramo. Inače sam u ovo doba najviše šlank, stesan i u formi, ali s ovom koronom malo smo se raspustili i nemamo baš tu stegu. Ipak, ovaj kostim nudi mogućnosti za kamuflažu - smije se Stipaničev. Smije se i duhovitoj dosjetki kolegice Mile Elegović koja ga je prozvala Mendozom jer ga, kako nam objašnjava za šalu uvijek raspoložena glumica, žene vole i izgleda kao latino lover. Na udaru joj se našao i drugi kolega Slavko Sobin kojega tu nema, ali iz sasvim drugih razloga.

- Znate li da ja svoju nagradu Zlatni Studio, koju sam osvojila, još nisam dobila? Još je kod Slavka Sobina koji ju je preuzeo i čuva je kod sebe - govori nam Elegović već spremna za scenu u crvenoj uniformi Brigadirke, uloge koju je naslijedila od Lukrecije Brešković.

image
Neja Markičević/Cropix

Naivna mala bajka

- To mi je jedna od najdražih rola i silno mi je drago zbog ove vaše ideje - ističe Elegović dok se s tugom sjeća redatelja Vlade Štefančića koji je sve do smrti dolazio na predstavu, gledati tu, kako kaže, naivnu malu bajku da će ljudi jednog dana biti dobri, a čija se radnja održava na Jalti, u veljači 1945. godine, iza kulisa glasovite konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet. Čuje se poziv s razglasa i svi kreću kroz Komedijine hodnike prema sceni. Prvi su na redu zboristi s kojima glazbeni producent i aranžer Ante Gelo snima tonski dio.

image
Neja Markičević/Cropix

- Ajmo snimiti brzo da vas ne mučim puno - govori im Gelo, što uigranim zboristima i nije problem. Potom im se priključuju i solisti, a nakon što i oni odrade svoje, uključuju se kamere i palicu preuzima Miladinov. Za kraj ostavlja scene koje želi snimiti dronom. U pauzama dok čekaju na sceni, a takva su čekanja uvijek neizbježna, Gelo koristi priliku i preuzima ulogu DJ-a. Iako mu je izbor dječji jer prvo pušta "Balone", a potom i "Nije lako bubamarcu", gotovo svi na sceni počinju pjevati i skakutati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:17