400. IZVEDBA

'KAUBOJI' Sedam godina mjuzikla koji traje tri sata

Predstava je osvojila sedamnaest nagrada i doživjela ekranizaciju

Nebrojene je nagrade osvojila predstava “Kauboji”, autorski rad Saše Anočića, čija se 400. izvedba igra večeras u 20 sati Exitu, teatru u kojem je praizvedena na isti datum, 6. ožujka, 2008. Posrijedi je, zapravo, mjuzikl, bajkovit, ali i socijalan, premda redatelj odbija locirati vrijeme radnje. Iako predstava traje prijeteća tri sata, prolazi lako zbog nadahnute igre osmero glumaca.

Redatelj o njoj kaže: “Osam ljudi - mjesto radnje je neodređeno - našlo se zajedno s jednim ciljem: napraviti kaubojsku predstavu.

Glumci u predstavi

Tih osam likova, osam karaktera, pratimo od početka, tj. od audicije pa sve do konačnog proizvoda - premijere. Svi ti akteri tijekom rada na predstavi razvijaju svoje životne priče utječući neminovno jedni na druge; svi se polako hvataju za predstavu i shvaćaju je kao borbu sa samim sobom te ujedno gledaju na nju kao na priliku života. Ne u egzistencijalnom smislu, već kao svoju životnu metaforu: pobijediti život, biti iznad svakodnevnog preživljavanja, tj. možda prvi put u životu doći do kraja, i to kao pobjednik.“

Još ne zna se točno hoće li večeras zaigrati Živko Anočić ili Damir Klemenić, a u podjeli su Matija Antolić, Saša Anočić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Ivana Rushaidat. Igraju dakle skupinu gubitnika u nekom provincijskom gradu i pod vodstvom kazališnog redatelja (Saša Anočić) prave predstavu prema klasičnom holivudskom vesternu.

Predstava je osvojila 17 nagrada na raznim prestižnim festivalima i jedna je od najnagrađivanijih u novijoj povijesti našeg kazališta. Među ostalim, 2008. bila je dobitnik nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i za najbolje redateljsko ostvarenje, dobila je Plaketu grada Zagreba za najbolju predstavu i najbolje redateljsko ostvarenje. Anočić je dobio nagradu Dubravko Dujšin za predstavu na Marulićevim danima 2009. Billboard predstave nominiran je, pak, za najbolji hrvatski plakat velikog formata 2008. godine.

Premijera u L.A.-u

Dobro je prošao i film snimljen 2013. po njoj, ali oko njega je izbio poznat spor - Saša Anočić osporio je redatelju Tomislavu Mršiću autorska prava. Mršićev pak film postao je hrvatski kandidat za Oscara. U prosincu lani premijerno je prikazan u Los Angelesu i gleda se po svijetu. Autora cijelog projekta, Anočića, nigdje se, međutim, ne spominje: “Film nisam uspio pogledati do kraja jer me duša boli. Jedino, eto, znam da obiluje scenama što sam ih napisao od riječi do riječi. Ne mogu, evo, vjerovati da me Tomislav Mršić nije potpisao kao suautora. Štoviše, nema niti napomene da je film napravljen po mojoj kazališnoj predstavi.“

Saša Anočić rođen je u Osijeku 1968. godine. Akademiju dramske umjetnosti završio je 1998., a donedavno je bio ravnatelj zagrebačkog dječjeg kazališta Trešnja. Kao redatelj, napravio je više uspjelih predstava: “Komšiluk naglavačke” u HNK Ivan pl. Zajca, “Noževi u kokošima” , u Exitu “To samo Bog zna”, “Kauboji”, “Nemirne noge” (svojevrsni nastavak “Kauboja”), “Kad se mi mrtvi pokoljemo” u Kerempuhu, “Smisao života gospodina Lojtrice” u KNAP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:31