BRIJUNI

Knjiga pisca Borne Vujčića: Teatar Ulysses iz osobne i intimne perspektive

Borna Vujčić
 Goran Šebelić/Cropix
Na predstavljanju knjige ulomke su čitale ugledne glumice Ksenija Marinković i Dijana Vidušin koje su i osobno proživjele pročitano

Subjektivno viđenje i odrastanje s kazalištem Ulysses. To je ukratko sadržaj knjige mladog dramaturga i pisca Borne Vujčića “Od prvog čina: 20 godina kazališta Ulysses” koja je u ponedjeljak predstavljena javnosti na Velikom Brijunu.


Ovaj je mladi autor ne samo sin uglednog, sada pokojnog pisaca Borislava Vujčića, koji je uz glumca Radu Šerbedžiju bio jedan od osnivača ovog teatra koji već 20 godina privlači ljubitelje kazališta na Brijune, već je i svjedok tog vremena.

Za sebe kaže da nije bio član niti jednog tima od te svoje sedme godine, od kada prati kazalište na istarskom otočju, ali da je baš zato mogao vidjeti sve sastavne dijelove Ulyssesa - od života glumačkih zvijezda, suradnje s redateljima, ali i tehnički dio pripreme svake predstave, kao i zabave, druženja koji su bili sastavni dio priprema predstava i života glumaca na Brijunima.


Svojevrsni hommage

Svako je ljeto kazalište pratio od početka do kraja, budući da su mu roditelji bili aktivni u čitavoj priči oko kazališta, i svaku je predstavu doživio na svoj osoban način i to upisao u ovoj knjizi koja je svojevrsni hommage Ulyssesu. U tih 20 godina skupljao je razne anegdote i sada ih je ukoričio.


- Ovu sam knjigu pisao iz osobne i intimne perspektive. Mogao sam izraditi monografiju s pukim činjenicama, ali to bi bilo suhoparno. Ispričao sam priču o odrastanju jednog čovjeka koji je prvi put došao u ovaj projekt na ovaj otok sa sedam godina i prisustvovao svim sezonama, obično u njihovom punom trajanju. Imao sam jedinstvenu poziciju promatrača gdje sam gledao predstave u nastajanju - kazao nam je mladi autor proznih, dramskih i scenarističkih radova, što uključuje i dramu “Pečat” izvedenu u produkciji ovog kazališta.

Također je napisao roman “Nužno zlo” o gimnazijskom mikrosvijetu i njegovim protagonistima koji je predstavljao na 21. Sajmu knjige u Istri. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu 2016. godine predstavljen je kao mlada nada hrvatske književnosti zajedno s Ružicom Aščić, Katjom Grcić, Ivom Tkalec, Zoranom Antičević, Ivanom Jozić i Valentom Pavlić.


Borna Vujčić nastanak kazališta Ulysses opisuje kao smjelu inicijativu njegova oca i Šerbedžije.


- Nekad me straši i pomisliti što bi bilo da se na to nisu odvažili. Ovdje su se odvile legendarne predstave koje su oblikovale hrvatsko glumište i povijest kazališta. A ništa od toga se ne bi dogodilo da se 2001. godine Rade i moj otac nisu dosjetili osnovati kazalište na jednom prilično ekskluzivnom mjestu, do kojeg je teško doći i za što je potrebno ishoditi razne dozvole. Sigurno su im mnogi ljudi govorili da bi im bilo jednostavnije da to naprave negdje drugdje, ali ne, oni su ustrajali u svojoj ideji. I baš zato što su bili nepokolebljivi i hrabri, mi smo sada ovdje - ističe.


Dvije papige

Od svih sezona najdraža mu je bila 11. kada se održala premijera predstave “Zadrživi uspon Artura Uija”.


- Za tu smo predstavu doveli trubače i glazbenike iz Amerike koji su stručnjaci za balkansku glazbu. Oni su radili nevjerojatne zabave. Te godine nam je došla i Angelina Jolie. Tada je otočje bilo pod medijskom opsadom.

Ona je pogledala “Kralja Leara” i svjedočila da je ovo nevjerojatno mjesto - ističe Vujčić koji je i sam kao dječak sudjelovao u predstavama. Veli da to nije bio njegov izbor i da se tome nije radovao kao druga djeca koja su glumila.


- Morali su me podmititi - priznaje na predstavljanju. Odlučio je glumiti ako mu roditelji kupe dvije papige.


- To su i napravili, a zanimljivo je da su i one završile šekspirijanski - ubile su jedna drugu - kazao je mladi dramaturg i nasmijao publiku. Na predstavljanju knjige ulomke su čitale ugledne glumice Ksenija Marinković i Dijana Vidušin koje su i osobno proživjele pročitano, kao i većina publike koja je došla na brijunsko predstavljanje. Predstavljanje knjige se nastavlja u utorak u Puli na ljetnoj literarnoj pozornici Kluba-knjižare Giardini 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:24