'KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU'

TOMISLAV ČADEŽ O ZAGREBAČKOJ PREMIJERI PREDSTAVE PREMA KULTNOM BREŠANOVOM FILMU Publika se smijala na najpoznatije fore, kao da ih prvi put čuje

Predstavu nastalu prema kultnom filmu Ive i Vinka Brešana publika je ispratila dugim aplauzom, kakvim i šibenska ljetos, na premijeri u tamošnjem HNK

Zagrebačku premijeru predstave “Kako je počeo rat na mom otoku” publika u Gavelli ispratila je dugim aplauzom, kakvim i šibenska ljetos, na premijeri u tamošnjem HNK.

Ono čime me iznenadila ova: mnogi očito nisu gledali film po kojem je predstava napravljena, jer su se smijali na najpoznatije fore kao da ih prvi put čuju.

Cvetkov Murko

Redatelj Dražen Ferenčina i dramaturginja Željka Udovičić Pleština ionako nisu bez zrnca soli kopirali glasovit film Vinka Brešana, po scenariju njegovu i njegova pokojnoga oca, klasika Ive Brešana. Odnosno jesu, ali u bitnome nisu: naime, ovdje je priča o osvajanju kasarne JNA na dalmatinskom škoju 1991. ispričana iz današnje perspektive.

Mjesnoga poetu Dantea ovdje na koncu ne stigne metak iz kasarne, nego “metak” privatizacije, poslijeratne pljačke i današnjeg finalnog odlaska u Irsku. A Roko Papak je dakako prije šefa kriznog štaba bio faktor i u Partiji. Njega kao mediteranskog alfa mužjaka, pomalo lijenog ali ne glupog, plastično igra Jakov Bilić…

Nenad Cvetko igra delikatnu ulogu Murka Munite, koju je u filmu igrao neprežaljeni Predrag Pređo Vušović, čiji nemiran duh i sad luta Gavellinim hodnicima... I koliko je Vušović ingeniozan u filmu, toliko je Cvetko ingeniozan u predstavi. Cvetkov Murko jest introvert, čije jedino oči snažno svijetle, a inače se doima kako nerado kontaktira s okolinom. Njegova poštapalica “jesam ti rekao” intrigira jer osjećaš da, premda ništa nije rekao, vjerojatno je mislio.

Mediteranska filozofija

U momentu kad se radnja lomi i kad povjesničar umjetnosti Blaž Gajski, kojega nadahnuto igra Boris Svrtan, mora u kasarnu prerušen u pukovnika JNA, Munita je jedini koji postaje razgovorljiv i podari mu ključne upute kako da se drži, što da kaže.

Cvetkova tiha komika djeluje snažno i postojano. Kroza njega progovara, rekao bih, filozofija mediteranska: greza a oprezna istodobno.

Ivan Grčić kao Vojnik Albanac nasmijava otkako se pojavi pa do poklona i ta je uloga ponajbolja takozvana mala koju sam ispratio ove godine. I Martin Igora Kovača jest lijepa kreacija, a Janko Rakoš kao major Aleksa jest uvjerljiv ali prečesto guta riječi, preko granice uloge. Pjesnika Dantea Zoran Gogić odigrao je bolje nego u Šibeniku, dodao mu humora, i dalje je dobra Franka Klarić kao Lucija, Šime Bubica kao Sven Gajski, Ivan Baće kao Vojnik Šćepanović te Anica Kovačević kao Spomenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:50