GOSTOVANJE U LISINSKOM

ZAGRLJAJ KLASIČNOG I MODERNOG Balet s Carmen i Šeherezadom obilježit će mjesec zaljubljenih

Carmen i Šeherezada 16. veljače na pozornici Lisinskog bit će zagrljaj klasičnog i modernog baleta u mjesecu zaljubljenih: dvije predstave u jednoj večeri o dvije strastvene junakinje.

Nakon “Orašara”, koji je četiri puta rasprodao Lisinski, baletna trupa Ukrainian Classical Ballet prvi put će u Zagrebu predstaviti dvije priče o snažnim ženama, različitima i jednakima u beskompromisnoj ljubavi, ali i nepotkupljiva ponosa koje se suprotstavljaju, svaka na svoj način, muškom svijetu posjedovanja i moći.

Originalnost baletnih jednočinki “Carmen” i “Šeherezada” prilika je da gledatelji dožive dva različita svijeta, dvije različite kulture, ali i dvije velike dramatične ljubavne priče koje dočaravaju ponajbolji ukrajinski plesni umjetnici, na čelu s Viktorom Ischukom, prvakom Nacionalne opere i baleta iz Kijeva, kojeg publika Lisinskog pamti po vrhunskim izvedbama u predstavama Radio & Juliet i Quatro.

Predstave su u suprotnosti jedna drugoj, što se očituje kroz temperamentne ritmove glazbe Georgesa Bizeta u “Carmen”, koju je aranžirao i za balet prilagodio Rodion Ščedrin uz oštri suvremeni koreografski tekst Alberta Alonsa, nasuprot emocijom nabijenih pokreta uz glazbu Nikolaja Rimski-Korsakova, koji propovijedaju priču o Šeherezadi, upotpunjenu libretom i koreografijom Mihaila Fokina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:24