NAGRADA JUTARNJEG

24 najbolje knjige: Obilje sjajne proze i važne publicistike

ZAGREB - Žiriji Jutarnjeg lista za publicistiku i prozu izabrali su 12 naslova u uži krug kandidata za nagrade. Svaki član žirija odredio je svojih 12 kandidata te se potom sabiranjem sedam lista došlo do izbora od 12 najboljih naslova.

U subotu finalisti proze i publicistike

Tko je sve dobio nagradu Jutarnjeg?

Publicistički je žiri konstatirao da je godina bila bogata naslovima važnim za hrvatsku znanost i kulturu. Cijeli niz klasičnih autora pojavio se s novim, takoreći temeljnim djelima - Aleksandar Flaker, Vera Horvat Pintarić, Duško Kečkemet, Slobodan Prosperov Novak, Viktor Žmegač - tako da će izbor “petice” biti još zahtjevniji.

Doprinosi esejistici

Ugledni pisci, kao što su Jergović, Lovrenović, Kovač ili Mehmedinović, dali su nov doprinos žanru esejistike i epistolarne književnosti. Mlađi autori, poput Grpca, Dulibića i Telećana, nimalo ne zaostaju po izazovnosti tema.

U publicistici je primjetan i svojevrsni tematski zaokret od historicizma prema kulturalnosti. Objavljuje se manji broj povjesničarskih radova, kao što je to ove godine knjiga Nade Kisić Kolanović.

Međutim, da opsesija historijskim vremenom nije prestala, na svoj način govori povećan broj povijesnih romana, ili romana o povijesti, koji su se lani pojavili u proznoj konkurenciji ( Jasmin Imamović, Jasna Horvat, Stijepo Martinović, Višnja Stahuljak...).

To je tek jedno od opažanja žirija za prozu koji se usuglasio oko činjenice da je na tom polju 2009. godina bila jedna od dosad najplodnijih i najkvalitetnijih.

Prozni je žiri već u prvom glasanju gotovo postigao konsenzus oko čak devet naslova. Na žalost, prema propozicijama natječaja u uži krug ih ulazi samo 12, pa se o preostala tri polufinalista odlučivalo novim krugom glasanja između sedam naslova. S vrlo tijesnom razlikom ispala su djela Ivane Sajko, Vladimira Stojsavljevića, Gorana Gerovca i Gordana Nuhanovića.

Majstori i debitanti

Treba se radovati i činjenici da dobroj proznoj berbi podjednako doprinose i već dokazani majstori i debitanti.

Dužni smo napomenuti da za roman “Lunapark” T. Zajeca nije glasala članica žirija za prozu Jagna Pogačnik, urednica te knjige. O načinu njezina daljnjeg sudjelovanju u radu žirija odlučit će se na sljedećoj sjednici, prije nego što se pristupi odabiru pet finalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:19