STIH U REGIJI

Čitat će pjesnici iz Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije...a nastupit će i Nina Romić

Promocija antologije suvremene bugarske poezije u izdanju Biblioteke Poezije Plus

 SUR
Program Festivala koji okuplja pjesnike prva se dva dana održava u Zagrebu, a onda se seli u Varaždin

Ovogodišnji 12. Stih u regiji, festival koji okuplja pjesnike zemalja bivše Jugoslavije, srednje i jugoistočne Europe, održava se od 29. lipnja do 1. srpnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu te u HNK Varaždin (Kazališna dvorana "Petar Veček" u Varaždinu.

Prva dva dana Festivala odvijaju se u Zagrebu, dok se posljednji, treći dan, seli u Varaždin. Najavljeni su sudionici iz Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Ukrajine te Hrvatske.

Program započinje svakoga dana od 19 sati.

Prvoga i trećega dana za glazbu su zadužene kantautorica Nina Romić te instrumentalistica Jelena Galić, drugoga se za nju brine kantautorica Gordana Marković ("Prazan list", "Niti"). Uz stare pjesme, Romić i Galić predstavit će i novi, upravo objavljeni album "Jezero". "To joj je djelomično olakšalo situaciju prilikom ove promjene zvuka, jer viziju je imala, ali s bendom oko sebe, rezultat vjerojatno ne bi bio toliko nabijen emocijama kao što imamo priliku sada slušati s njih dvije", ustvrdio je o suradnji Romić i Galić na "Jezeru" portal Muzika.hr. O "Jezeru" su pak rekli: "I ovdje je glazbena baza ‘klasični‘ folk samo što je ovdje nadograđen nizom etno elemenata, ponajprije bih rekao sevdahom. Time smo dobili jedan specifični zvuk i mističnu atmosferu kroz svih deset pjesama albuma, a svaka od njih ima jasan stav i svrhu, baš kao i svaki put do sad na Nininim albumima".

Na Festivalu će čitati Isabella Serra, Andrej Al - Asadi, Viktorija Angelovska, Nikola Madžirov, Vladimir Martinovski, Tone Škrjanec, Suzana Džuver, Ljudmyla Djadčenko, Dunja Bahtijarević, Alen Brlek, Paula Čačić, Bojan Dmirović Krištofić, Ivan Herceg, Luka Ivković, Dorta Jagić, Marina Katinić, Dražen Katunarić, Miroslav Kirin, Sanja Lovrenčić, Maja Marchig, Zrinka Posavec, Maja Ručević, Marijana Šutić te Mateja Tutiš.

Prvoga dana Festivala (29. lipnja), koji organizira Hrvatsko društvo pisaca, bit će predstavljena i antologija suvremene makedonske poezije "Pronađena riječ", u izboru prof. Borislava Pavlovskog, prva nakon više od 40 godina u Hrvatskoj. U antologiji je predstavljeno 40 makedonskih pjesnika svih generacija. U razgovoru će sudjelovati Andrej Al-Asadi, Viktorija Angelovska, Ivan Herceg, Nikola Madžirov, Vladimir Martinovski, Borislav Pavlovski i Joško Ševo.

Drugoga dana (30. lipnja) održat će se promocija "Galerije srca", izabranih pjesama bugarskog pjesnika Marina Bodakova. U razgovoru sudjeluju Ksenija Banović, Paula Ćaćić, Ivan Herceg, Ružica Maurus i Ana Vasung.

Bodakov je bio i jedan od izbornika za nedavno objavljenu antologiju suvremenoga bugarskog pjesništva u izdanju Biblioteke Poezije Plus HDP-a.

Trećeg dana (1. srpnja) pjesnicima će se pridružiti i lokalni pjesnici.

Pokrovitelji događanja su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Traduki. Partneri su Hrvatski P.E.N. centar, Umjetnička organizacija Favela te HNK Varaždin, dok je medijski pokrovitelj Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:21