DOBA DEZINFORMACIJA

‘Gaslighting‘ je riječ godine. Imate li ideju kako bi se mogla prevesti na hrvatski?

Korištenje riječi na ulici

 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia
Američki izdavač rječnika Merriam-Webster istaknuo je riječ za koju je zabilježen je porast od čak 1740 posto kad je u pitanju pretraživanje ove riječi

Američki izdavač rječnika Merriam-Webster proglasio je "gaslighting" riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktualno "doba dezinformacija". Prema Merriam-Websteru, u godini 2022. zabilježen je porast od čak 1740 posto kada je posrijedi pretraživanje te riječi, koja potječe od naziva predstave iz 1938. "Gas Light", čiji je autor Patrick Hamilton. Šest godina kasnije snimljen je i film "Gaslight" o čovjeku koji izluđuje svoju suprugu do te mjere da i sama počinje sumnjati u svoje misli i mentalnu stabilnost. Američki rječnik definira ‘gaslighting‘ kao "čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za vlastitu korist." Neki stručnjaci ‘gaslighting‘ opisuju i kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipulira opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u vlastiti doživljaj stvarnosti.

image

Korištenje riječi na ulici

Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

"Posljednjih godina, s obzirom na golem porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting‘ je postala omiljena riječ za percepciju prijevare. Zbog toga je (vjerujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mjesto kao riječ godine," pojasnili su urednici Merriam-Webstera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:43