Mala čudovišta

‘Hit pisac David Walliams djeci ne pristupa svisoka, i tu leži golem uspjeh njegovih knjiga‘

naslovnica slikovnice ”Mala čudovišta”

 Mozaik knjiga
Urednik Vedran Bratušek o nadrealnoj bajci koju je ilustrirao Adam Stower, a kod nas izdala Mozaik knjiga

Ovih je dana kod nas objavljen novi naslov Davida Walliamsa, slikovnica "Mala čudovišta". Autor multimilijunskih bestselera, glumac i komičar, puno je čitan i među djecom u Hrvatskoj.

Walliams ima cijeli spektar knjiga - od slikovnica poput novoizašlih "Malih čudovišta", namijenjenih djeci predškolskog uzrasta, do niza romana, pa i onog četiri stotine stranica dugačkog i naslovljenog "Zvijer iz Buckinghamske palače", koji će u Hrvatskoj biti objavljen iduće godine, a koji je na prvom mjestu ljestvica čitanosti u Velikoj Britaniji već 130 tjedana.

Vedran Bratušek, urednik u Mozaiku knjiga, analizira što stoji iza uspjeha Davida Walliamsa. - Walliams djeci ne pristupa svisoka, niti im se obraća kao da su djeca, osobe koje su u dobi kad još nemaju puno bitnih životnih iskustava. Dapače, pristupa im s jasnim poštovanjem. Ilustracije u njegovim knjigama su odlične, smiješne, jedinstvene, baš jako prepoznatljive. Za Walliamsa ih radi Tony Ross. Ross ilustrira veliku većinu Walliamsovih naslova i ja ga prepoznajem kad god i gdje god da ga vidim, jednostavno ne možete promašiti, toliko je upečatljiv. Radi šaljivo, jednostavno, na momente nadrealno, ali uvijek vrlo pristupačno. Vizualno je jako čist, njegovi crteži jako lagano prenose informaciju. Walliams kod djece uvažava njihove neobične interese. Pri tome mislim na to da djeca još nužno ne znaju što je u ovom svijetu 'čudno', čemu se mi odrasli, možda, čudimo ili na čim se čak zgražamo. Djeci je puno toga interesantno, sve im je novo, oni jednostavno svaki dan uče. Dobar primjer je i ova, nama nova slikovnica 'Mala čudovišta', u kojoj je osnova poruka - budi svoj. Priča je ispričana kroz likove koji su gotovo kao iz horora - vukodlaci, mumije, kosturi. Možda bi neke odrasle i iznenadilo kad bi to vidjeli u dječjem naslovu. Djeci je to potpuno novo, njima je i ta poruka potpuno nova - kaže Vedran Bratušek.

image

David Walliams

Simon Emmett, Mozaik knjiga

Kako misli, pitamo Bratušeka, "potpuno nova"; takvi su likovi danas često dio mainstream poetike dječje književnosti, čak i one koja se obraća vrlo maloj djeci.

- Da, točno, ali Walliams je bio predvodnica toga, on je tome gotovo pa postavio temelje. Primjerice, imamo njegova 'Ljigavca', 'Gospodina Gnjusa', koji bi, da se to pojavilo u knjigama za djecu kad sam ja bio dijete, bilo bi gotovo pa neprihvatljivo. Naslovi drugih autora, koje mi, kao izdavačka kuća, dobivamo kao prijedloge, svi oni uglavnom igraju na iste karte kao Walliams. On je bio pionir. Kad sam ja bio dijete, čitali bismo kako su zubari dobri, kako pomažu riješiti problem zubobolje s porukom da se ne bojimo ići k zubaru, a Walliams, pak, napiše cijeli roman o - zloj zubarici - odgovara Bratušek.

"Mala čudovišta" dvadeseti je naslov Davida Walliamsa objavljen u Hrvatskoj. Riječ je o nadrealnoj bajci koju je ilustrirao Adam Stower. Walliams ovaj put pripovijeda o tome što je potrebno da bi se vjerovalo u magiju. Radnja se zbiva na Badnjak, ne baš najugodniji Badnjak. Djevojčica Amelia Wishart zarobljena je u ubožnici gospodina Jezovitog i Božića možda neće niti biti. Magija je sve slabija. Da bi se Božić ove godine dogodio, Amelia mora biti pronađena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:49