Kvadratura

Milko Valent: Ja sam enfant terrible hrvatske književnosti, baš kao i Kamov

Milko Valent

 Ivan Posavec
U svom novom romanu "Ledene haljine" Valent piše o studentici Nini koja je spremna na sve da se izvuče iz siromaštva

Milko Valent (74) objavio je novi roman "Ledene haljine". Za svoj roman iz 2014. "Umjetne suze", koji je bio impresivnog opsega - 1.408 stranica, dobio je nagradu HAZU. Valent za sebe voli reći da je perfekcionist pa ga pitamo je li to razlog zbog kojeg je između dva romana - prošlo osam godina?

"Perfekcionist sam, ali to nije razlog zbog kojeg je nastala takva 'rupa' između dva romana. Ja 'pokrivam' glavna područja književnosti te u međuvremenu, dok pišem romane, pišem i poeziju i drame", kaže.

Pišući o ovom književniku, kritičar Damir Radić je ustvrdio da je, uz Kamova, Valent najveći enfant terrible hrvatske književnosti. Zbog čega je zaslužio takav naziv?

"Pretpostavljam da autor misli izvan uobičajenog konteksta sintagme 'zločesto dijete'. On želi usporediti istovrsnu, što znači veliku spisateljsku energiju koju obojica posjedujemo - s napomenom da je svaki Jankov tekst kao, uostalom, i moj, iznimno provokativan. Svaki naš tekst ruši uvriježene tabue ili, pak, postavlja hrabra pitanja. Stoga nije nimalo slučajno da je njemački časopis Schreibheft 2005. posvetio Janku i meni tematski blok pod naslovom 'Janko Polić Kamov und Milko Valent' ('Der zarte Palisander'). Naslov toga bloka nazvan je po mojoj noveli 'Nježna palisandrovina' (tema je ljubavni kanibalizam između brata i sestre). Tematski je blok uz izvanredan prijevod na njemački priredila Alida Bremer", objasnio je Valent, čiji se novi roman "Ledene haljine" najavljuje kao eksplozivna priča o siromašnoj studentici Nini koja je u incestuoznoj vezi sa svojim ocem i koja je spremna na svašta u potrazi za boljim životom.

Pitali smo autora kako oblikuje ženske protagoniste? Na temelju žena koje poznaje ili stvara neku idealnu junakinju?

"Stvaram junakinju koja nema pandane u realnom svijetu, iako je itekako stvarna, stvarna 'do bolnog bola'", kaže Valent, kojeg cijelu karijeru prati glas autora kojem je seks omiljena tema.

"Ljudska je spolnost za mene tematski i fascinacija i provokacija. Ipak, seks je samo jedan od mojih literarnih interesa", zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:13