Naklada Bošković

Nakon otkrića Jutarnjeg lista, Ministarstvo kulture traži potvrdu o pravima na Louise Glück

Louise Gluck i Barack Obama
 Saul Loeb/Afp/Profimedia
Ukoliko izdavač do 1. svibnja ne predoči potvrdu o rješenim autorskim pravima za tekst, očekuju povrat isplaćenih sredstava

Nakon pisanja Jutarnjeg lista o skandaloznoj objavi knjige “Izabranih pjesama” američke pjesnikinje i dobitnice Nobelove nagrade za književnost Louise Glück, koja je u izdanju splitske Naklade Bošković izašla krajem 2020. godine – ali bez autorskih prava na pjesme, koje su bile “povučene” s Interneta pa prevedene na hrvatski jezik te ukoričene – iz Ministarstva za kulturu i medije javljaju kako do 1. svibnja nakladnik mora predočiti Ministarstvu potvrdu o rješenim autorskim pravima za tekst.

Ne dogodi li se to, Ministarstvo kulture i medija očekuje povrat isplaćenih sredstava sukladno objavljenoj natječajnoj dokumentaciji.

Podsjetimo, Ministarstvo je otkupilo 150 primjeraka sporne knjige koji se danas mogu naći u većini državnih knjižnica.

- Ministarstvo kulture i medija uputilo je dopis Nakladi Bošković s molbom za očitovanje o razlozima izostanka obaveznog pribavljanja autorskih prava za objavljivanje izabranih pjesama autorice Louise Glück što je protivno uputama za prijavitelje na Javni poziv za otkup knjiga – rekli su nam iz Ministarstva, dodajući kako je nakladnik u komunikaciji s Ministarstvom “izrazio žaljenje zbog velikog propusta u poslovanju”.

- Nakladnik nas je u dopisu od 22. ožujka obavijestio kako s agencijom koja zastupa prava autorice rješava pitanje autorskih prava. Ministarstvo je odredilo 1. svibnja kao krajnji rok za dostavu potvrde o riješenim autorskim pravima za navedenu knjigu, u protivnom očekujemo povrat isplaćenih sredstava sukladno objavljenoj natječajnoj dokumentaciji – rekli su nam u Ministarstvu.

Inače, pjesnikinju zastupa The Wylie Agency slavnog američkog književnog agenta Andrewa Wylieja. Zovu ga "gušterom" i "šakalom", odredio je budućnosti mnogih pisaca, a njegova agencija, pokrenuta 1980. godine, i danas okuplja gornji dom svjetske književne scene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:22