FINALE STIHA U REGIJI

Nikola Madžirov: ‘Sviđa mi se ovaj povratak na ‘on the road‘ koncept, poezije na putu‘

Stih u regiji

 /SUR
‘Najčvršće se kuće grade od kamena s najbližeg brijega pa trebamo upoznati poeziju regije da bismo ju potom pronijeli na sve strane svijeta‘

Za jakog pljuska koji je u subotu navečer tuširao Varaždin, biti u varaždinskom HNK uz poeziju, bio je poseban doživljaj. Priuštio je to Varaždincima festival "Stih u regiji", 12. po redu. Festival u organizaciji Hrvatskog društva pisaca u Varaždin se nakon dvodnevnog programa preselio iz Zagreba. Tijekom prva dva zagrebačka dana, uz čitanja poezije, održane su i dvije promocije, antologije suvremene makedonske poezije "Pronađena riječ" Borislava Pavlovskog i "Galerija srca", izbor iz poezije bugarskog pjesnika Marina Bodakova.

Iz Zagreba je u subotu poslijepodne u Varaždin stiglo 30-ak sudionika festivala koji okuplja pjesnike zemalja nekadašnje Jugoslavije, srednje i jugoistočne Europe. Na ovogodišnjem festivalu, uz hrvatske, uključujući i varaždinske, sudjelovali su autori iz Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Treća večer festivala, varaždinska, bila je ujedno i posljednja. Možda baš zato i vrlo emotivna. Nakon čitanja pjesama i glazbenog programa Nine Romić i Jelene Galić, što je potrajalo gotovo dva sata, sudionici su se zadržali u ležernom druženju, a bilo je i muzičkih improvizacija u režiji Nine, Jelene i Vladimira Martinovskog iz Skoplja koji ime se pridružio na tradicijskom instrumentu kavalu.

image

Stih u regiji

/SUR

Pjesnik, prevoditelj i sveučilišni profesor u Skoplju Vladimir Martinovski SUR je nazvao jednim od "najljepših festivala u regiji".

- Ovogodišnji je festival otvoren promocijom predivne antologije "Pronađena riječ", izuzetno važnog izdanja za prezentaciju makedonske poezije u Hrvatskoj. Čast mi je bilo sudjelovati na SUR-u. Čitanja su bila predivna, kao mali pjesnički maratoni, čitalo je i po 11 autora u nizu. Zaista smo imali priliku upoznati zbivanja na pjesničkoj sceni u regiji i radujem se varaždinskom finalu - rekao je uoči početka večeri SUR-a u varaždinskom HNK Martinovski.

I Nikola Madžirov, makedonski pjesnik i prevoditelj, izuzetno je, kaže za Jutarnji, zadovoljan događanjima zadnja tri dana.

– Najčvršće se kuće, već je rečeno, grade od kamena s najbližeg brijega pa trebamo upoznati poeziju regije da bismo ju potom pronijeli na sve strane svijeta. Sviđa mi se ovaj povratak na "on the road" koncept, poezije na putu, evo mi smo na putu iz Zagreba u Varaždin. Pjesnička tijela idu za pjesničkim glasom, i Josif Brodski je rekao da je poezija izvor književnosti jer književnost je počela pjesmama nomada, ljudi koji uvijek žude za novim prostorima. Drago mi je biti dio ove istraživačke ekspedicije SUR-a, mijenjati prostore i pjesničke glasove i time se vratiti tom izvoru koji pripada cijelom svijetu - rekao je Madžirov.

image

Stih u regiji

/SUR
image

Stih u regiji

/SUR

U glazbenom dijeluu Varaždinu nastupile su kantautorica Nina Romić te basistica Jelena Galić. Sjajne su glazbenice predstavile novi, upravo objavljeni album "Jezero". Portal Muzika hr. o albumu je napisao kako mu je glazbena baza "klasični‘ folk", nadograđen nizom etno elemenata, ponajprije sevdahom.

U Varaždinu su, pod teškim kristalnim lusterima nacionalne kazališne kuće, poeziju čitali Isabella Serra (Italija) Nikola Madžirov, Vladimir Martinovski (Sjeverna Makedonija), Tone Škrjanec (Slovenija), Suzana Džuver (Srbija), Ljudmyla Djadčenko (Ukrajina), Dunja Bahtijarević, Miroslav Kirin, Davor Šalat, Sanja Lovrenčić, Paula Ćaćić, Lidija Deduš, Ljubica Ribić i mnogi drugi.

Zagrebačka pjesnikinja Maja Ručević zahvalila je organizatorima i istaknula važnost ovakvih događanja za sve koji sudjeluju jer se autori iz regije moraju povezivati.

- Ovdje je cijeli niz sjajnih prevoditelja, pjesnika, prozaika i jako sam sretna što širimo horizonte i družimo se. Mislim da je poezija pravi put da se stvori nova politika razmjena iskustava koja ne mora biti protkana stresom i negativom kojoj svakodnevno svjedočimo, nego pozitivnim stremljenjima - zaključila je.

Pokrovitelji ovogodišnjeg 12. Stiha u regiji bili su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Traduki, a partneri Hrvatski P.E.N. centar, Umjetnička organizacija Favela te HNK Varaždin, dok je medijski pokroviteljJutarnji list. Direktor i voditelj festivala Ivan Herceg rekao je za kraj kako se već počinje pripremati sljedeće izdanje SUR-a koje će, nada se, trajati i dulje od dosadašnjih te okupiti još više pjesnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:23