KULTNI ROMAN

Novo izdanje priče koju najviše pamtimo po seriji s Richardom Chamberlainom i Rachel Ward

Richard Chamberlain i Rachel Ward u seriji ”Ptice umiru pjevajući”
 ABC
Roman ‘Ptice umiru pjevjući‘ Colleen McCullough najvećim se dijelom događa na Novom Zelandu te na australskim visoravnima

Izdavačka kuća Znanje objavlila je novo izdanje, u prijevodu Nikole Kršića, jednog od najpopularnijih romana 20. stoljeća „Ptice umiru pjevajući”.

Taj roman australske spisateljice Colleen McCullough najvećim se dijelom događa na Novom Zelandu te na australskim visoravnima, u lijepim no surovim i okrutnim predjelima, na bogatoj farmi s nepreglednim stadima merino ovaca. To je Drogheda, mjesto na kojem se isprepliću sudbine nekoliko generacija likova više ili manje povezanih s obitelji Cleary koja krvavo radi i održava farmu pa i kad vremenske nepogode prijete potpunim uništenjem.

Radnja romana obuhvaća više od pola stoljeća (1915. – 1969.), a sve natkriljuje dirljiva ljubavna priča o Meggie, jedinoj kćeri u djecom bogatoj obitelji, i katoličkom svećeniku Ralphu de Bricassartu. Ljubav je to nezamisliva i nedopustiva, ljubav koja u trenutku pobjeđuje dužnost, savjest i ljubav prema Bogu. No sve su velike ljubavi tragične, poput sudbine ptice koja najljepšu pjesmu plaća vlastitim životom.

Ovaj bestseler, objavljen 1977. godine, ekraniziran je šest godina kasnije kao mini-serija s Richardom Chamberlainom i Rachel Ward koja je u rekordnom roku postala druga po gledanosti svih vremena u SAD-u, a i kod nas je postizala nezapamćenu gledanost.

Autorica Colleen McCullough rođena je 1937. godine u Novom Južnom Walesu u Australiji. Otac joj je bio irskog podrijetla, a majka Novozelanđanka, Maorkinja. Radila je kao učiteljica, knjižničarka i novinarka. Upisala je medicinu, ali zbog preosjetljivosti kože morala je napustiti svoje snove da postane liječnica. Posvetila se zatim neuroznanosti i radila u bolnici Royal North Shore u Sydneyu. Godine 1963. preselila se u Ujedinjeno Kraljevstvo, a zatim je deset godina istraživala i predavala na Odjelu za neurologiju Medicinskog fakulteta Yale u SAD-u. Njezina spisateljska karijera započela je objavljivanjem romana „Tim”, a zatim 1977. slijede „Ptice umiru pjevajući” (The Thorn Birds) koje su joj donijele svjetsku slavu. Objavila je još petnaestak knjiga. Napustila je svoju medicinsko-znanstvenu karijeru i nastanila se u osami na otoku Norfolku na južnom Pacifiku gdje je i umrla 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:44