Kvadratura

Predrag Ličina: Autorima američke serije o zombijima rekao sam da su Srbi kao negativci izlizani te da nađu neke slične njima

Predrag Ličina

 Ivan Posavec/
Redatelj filma "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" objavio je novi knjigu "Bljuzga u sumrak" koju otvara ""Patološki dobra melodrama" koja inspiraciju vuče iz "Terminatora"

Samo kompiliram omiljene pisce iz žanra znanstvene fantastike - Roberta Heinleina, Richarda Mathesona, Phillipa K. Dicka, Douglasa Adamsa, braću Strugacki, Kurta Vonneguta... Svoj književni rad opisao bih kao satiru, većim dijelom u sci-fi žanru, a manjim dijelom u žanru horora. Radi se o našoj teškoj sadašnjosti koja se događa u budućnosti, pa je lagano za čitanje, objašnjava Predrag Ličina svoj književni stil u povodu objavljivanja svoje nove zbirke priča "Bljuzga u sumrak". To je završni dio trilogije kojoj su prethodile "Bljuzga u praskozorje" (2018.) i "Bljuzga u podne"(2019.).

U novoj zbirci režisera horor-komedije "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" tri su priče, a zbirku otvara "Patološki dobra melodrama" u kojoj profesoricu Zorku 1983. posjećuje čovjek iz budućnosti kako bi spriječio - kao u "Terminatoru" - rođenje njezina sina. Pitam Peđu kako je zadovoljan recepcijom svojih književnih djela kod publike i kritike.

"S obzirom na to koliko se u ovoj zemlji čitaju knjige, a posebno u žanru znanstvene fantastike, zadovoljan bih bio i jednim prodanim primjerkom i jednom kritikom", kaže Ličina. A što njegov otac, Đorđe Ličina, čovjek bogate publicističke i književne karijere, misli o sinovljevim književnim pokušajima?

"Smiješni su mu, kao i moji filmski pokušaji. Misli da je došlo vrijeme da se uozbiljim", ozbiljno će moj sugovornik za kojeg sam posumnjala da je prodao ideju autorima serije "The Walking Dead: Dead City", u kojoj je glavni junak Hrvat (glumi ga Željko Ivanek) koji sluša Mišu Kovača.

"Imao sam u rukama prvi draft scenarija u kojem je negativac bio Srbin koji je slušao Tomu Zdravkovića. Onda sam autorima rekao da su Srbi kao negativci izlizani i predložio im da je bolje da nađu neki drugi narod koji je najsličniji Srbima. Da se malo razbije ta monotonija."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:12