OBJAVA ŠVEDSKE AKADEMIJE

PROGLAŠENO DVOJE DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST Poljakinja Olga Tokarczuk je laureat za prošlu, a Austrijanac Peter Handke za ovu godinu

Olga Tokarczuk i Peter Handke
 Reuters
 

Švedska akademija objavila je u četvrtak dvoje dobitnika Nobelove nagrade za književnost u Stockholmu pošto je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem.

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu pripala je poljskoj autorici Olgi Tokarczuk, dok je austrijski autor Peter Handke dobio Nagradu za 2019. godinu.

Kako se ističe u obrazloženjima, Olga Tokarczuk nagrađena je za "narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života", a Peter Handke za "utjecajan rad koji je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva".

Olga Tokarczuk nedvojbeno je najcjenjenije i najprevođenije ime suvremene poljske književnosti. Po struci je psihologinja, Jungova sljedbenica te je prije književne karijere radila i kao psihoterapeutkinja.

Kao spisateljica debitirala je 1979. godine, a od 1989. pisanjem se bavi profesionalno. Prvi roman "Putovanje ljudi knjige" izašao joj je 1993. Vodila je radionice kreativnog pisanja na Jagiełłonskom sveučilištu u Krakovu i na Sveučilištu u Opolu, a jedna je od utemeljiteljica i višegodišnja suorganizatorica poljskog Festivala priča.

Peter Handke rođen je 1942. u Griffenu u Austriji. Odrastao je u Istočnom Berlinu i u Griffenu. Prve književne tekstove pisao je za časopis dječačkog internata Tanzenberg.

Studirao je pravo u Grazu, a 1965. prekinuo je studij nakon objavljivanja prvoga romana Die Hornissen. Od tada je slobodni umjetnik.

1966. spektakularno istupa na susretu “Grupe 47” na Princetonu. Te godine postaje predstavnikom nove kritičke književnosti i idolom beat-generacije. Jedan je od pisaca koji je najviše utjecao na generacije pisaca niza europskih književnosti koje se javljaju krajem sedamdesetih i u osamdesetima.

Suosnivač je nakladničke kuće autora Verlag der Autoren u Frankfurtu. Živi u Chavilleu u Francuskoj. Objavio je brojne romane, drame, prijevode, radiodrame, pjesme, između kojih se izdvajaju: Strah golmana pred jedanaestercem, Kaspar, Spori povratak kući, Užas praznine, Trenutak pravog osjećaja, Don Juan njime samim, Kratko pismo za dugo rastajanje, Pouka planine Sainte-Victoire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:44