A.J. FINN

ŠOK NA KNJIŽEVNOJ SCENI Pisac svjetskog bestselera po kojem je snimljen film priznao da je lagao da ima rak mozga pa otkrio svoju 'najstrašniju tajnu'

 screenshot YouTube
 

Daniel Mallory, autor književnog bestselera 'Žena na prozoru', koji je objavljen i na hrvatskom jeziku u izdanju Profila, priznao je da je lagao kako ima rak mozga, što je šokiralo svjetsku književnu scenu.

Mallory je radio kao knjiški urednik prije nego što je u siječnju 2018. objavio svoj književni prvijenac pod pseudonimom A.J. Finn. 'Žena na prozoru' ubrzo je zasjela na vrh ljestvice najprodavanijih knjiga New York Timesa, a u listopadu ove godine u kinima bi se trebala pojaviti i filmska verzija njegova romana o ženi koja pati od agorafobije i počinje špijunirati svoje nove susjede, s Amy Adams i Garyjem Oldmanom u glavnim ulogama. Od knjige je zaradio 2 milijuna dolara te još milijun dolara od filma.

Djelo nove književne zvijezde dočekano je ovacijama diljem svijeta, čak ju je i Stephen King pohvalio riječima: "Jedan od onih rijetkih romana koji se uistinu ne ispuštaju iz ruku." Knjiga se, osvrnuo se Ivica Ivanišević u Slobodnoj Dalmaciji, "može čitati i kao dirljiva priča o gubitku odnosno o maglovitoj granici između takozvane normalnosti i još takozvanijeg ludila".

Nakon što je magazin The New Yorker u svom novom broju objavio članak o Malloryjevom laganju u vezi privatnog života, pisac je kazao da je tvrdio da ima rak kako bi prikrio svoje probleme s bipolarnim poremećajem, te da mu "nikad nije bio cilj da iskorištava ičiju dobru volju".

The New Yorker je objavio da je Mallory više puta tvrdio da mu je dijagnosticiran rak mozga, od prijava za upis na studij do izdavačkih kuća u kojima je radio i Londonu i New Yorku.

Tvrdio je tako da mu je majka umrla od raka, kao i njegov brat. No, iako je njegova majka imala rak dok je Mallory bio tinejdžer, ona i njegov brat i dalje su živi.

U odgovoru na članak The New Yorkera, Mallory je napisao: "Moja majka borila se s agresivnim rakom dojke kad sam bio tinejdžer; to je bilo formativno iskustvo mog adolescentskog života, usporedivo s bolom i panikom. Osjećao sam se intenzivno posramljen mojim psihološkim mukama - bile su moja najstrašnija, najosjetljivija tajna." Pisac tvrdi da je bio "potpuno prestravljen time što bi ljudi mislili o meni kad bi znali" o problemima njegova mentalnog zdravlja.

"Poput mnogih pogođenih teškim bipolarnim poremećajem, iskusio sam razorne depresije, sumanute misli, morbidne opsesije i probleme sa sjećanjem. Bilo je to grozno, tim više što sam u takvom stanju činio, govorio ili vjerovao u nešto što inače ne bih nikada rekao, učinio ili vjerovao - stvari kojih se, u mnogo slučajeva, ja apsolutno ne sjećam."

"Sad kada gledam unatrag, žao mi je što sam iskoristio ili što se stječe dojam da sam iskoristio nečiju dobru volju, bez obzira na okolnosti. To mi nikada nije bio cilj", zaključio je.

Glasnogovornik izdavačke kuće HarperCollins komentirao je za BBC da ne komentiraju "privatne živote naših zaposlenika ili autora. Profesionalno, Dan je iznimno cijenjen urednik, a knjiški bestseler 'Žena na prozoru' - govori sam za sebe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:14